N-VA Leuven reageert op belasting die stad op reclamefolders wil invoeren: “wij vragen uitstel en eerst overleg met handel en sector”

Lorin Parys
Vertommen Lorin Parys
N-VA Leuven reageert op het Leuvens stadsbestuur dat vanaf juli een belasting wil invoeren op reclamefolders en gratis informatiebladen zoals Deze Week en Rondom. De partij vraagt eerst overleg met de Leuvense handel en sector alvorens het stadsbestuur de belasting invoert. 

“De creativiteit die het Leuvens stadsbestuur aan de dag legt om nieuwe belastingen uit te vinden is ongeëvenaard. Wij vragen dat het stadsbestuur eerst overlegt met de Leuvense handelaars, die het vandaag al moeilijk hebben, en met de sector vooraleer het belast ”, zegt Lorin Parys, fractieleider van N-VA. Het stadsbestuur kondigde recent aan om vanaf juli een nieuwe belasting in te voeren op reclamefolders. Ze zullen voortaan enkel in bussen mogen vallen die daar een speciale sticker voor hebben. Een sticker die je in het stadskantoor gratis kan ophalen. Groen Leuven liet eerder al weten dat het stadsbestuur met deze belasting de reclamesector wil laten bijdragen aan de kosten voor de ophaling en zo de afvalberg verkleinen.

“Het bestuur zegt aan de ene kant lokaal kopen te willen stimuleren, maar maakt het voor lokale handelaars duurder om hun goederen lokaal te promoten. Die gratis informatiebladen kunnen enkel bestaan door inkomsten uit reclame en die komt grotendeels van de kleine Leuvense zelfstandige of kmo. Die reclame dreigt nu dus duurder te worden omdat die belasting zal doorgerekend worden”, klinkt het bij N-VA Leuven.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jos Dupont

    Denk je nu echt dat ik speciaal naar Leuven ga komen om een stikker te komen afhalen ?? Die na een jaar verbleekt en weg geregend is ! Ik kom anders l niet in de stad , dus doe geen moeite !

  • jos theys

    Sinds jaar en dag bestaat de gewoonte van de verdelers om, in de appartementengebouwen waar veel mensen reclame weigeren, een pak reserve exemplaren in de hal te dumpen. Zo blijft hun zakencijfer op peil. Klagen helpt niet want de stad komt niet tussen in privaat domein en de verdelers zijn telkens verschillend. Maak een klachten systeem zodat kan opgetreden worden tegen distributeurs.

  • Ludo Geysens

    Een aantal maanden geleden kreeg ik een gedrukte reclame-folder van N-VA Leuven in mijn bus waarin stond dat ze de gedrukte reclame in de brievenbus willen verminderen. Dus naast deze ironie beschuldigt N-VA Leuven nu ook aan hypocrisie. Zeggen dat ze ertegen zijn, maar o wee als iemand anders er effectief iets aan wilt doen.