Mohamed Ridouani (sp.a) over afschaffing opkomstplicht: “Ik wil geen mensen aan de zijlijn”

Mohamed Ridouani (sp.a) is de opvolger van Louis Tobback in Leuven en vindt het jammer dat de opkomstplicht bij lokale en provinciale verkiezingen op de schop gaat.
Vertommen Mohamed Ridouani (sp.a) is de opvolger van Louis Tobback in Leuven en vindt het jammer dat de opkomstplicht bij lokale en provinciale verkiezingen op de schop gaat.
De Leuvense burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a) vindt het jammer dat de nieuwe Vlaamse regering de opkomstplicht afschaft in het regeerakkoord. “Ik vrees dat de groep van kiezers die afhaakt groter zal worden”, klinkt het.

De nieuwe Vlaamse regering is van plan om de opkomstplicht voor gemeenteraads- en provinciale verkiezingen af te schaffen. Dat staat in het regeerakkoord. De meningen over die beslissing zijn verdeeld, zowel bij de burgers als bij de politici. De Leuvense burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a) vindt het alvast jammer dat de opkomstplicht zou worden geschrapt in het kiessysteem voor lokale en provinciale verkiezingen. “Gaat dat iets veranderen aan de uitslag?”, vraagt Mohamed Ridouani zich af. “Ik denk niet dat het zoveel verandering teweeg zal brengen. Ik maak me er zorgen over dat men de opkomstplicht afschaft want gaan stemmen is een recht dat vrijheid garandeert. En vrijheid is een broos gegeven. Er zijn een eeuw geleden mensen gestorven voor het algemeen enkelvoudig stemrecht. We mogen daar toch niet te lichtzinnig mee omgaan. En al zeker niet in tijden waarin het vertrouwen van de burger in de politiek steeds meer op de helling staat in een tanende democratie. Wat we moeten doen als politici is ervoor zorgen dat de democratie goed werkt. De opkomstplicht afschaffen zou ertoe kunnen leiden dat de groep burgers die afhaken groter zal worden. Dat is niet gezond. Ik wil niet dat mensen aan de zijlijn blijven staan. Trouwens, zo vaak moet de burger toch niet naar de stembus. In de Verenigde Staten wordt er bijvoorbeeld over alles gestemd. Van de schooldirecteur tot de president…In ons land moet je om de zoveel jaar je mening geven in het stemhokje.”
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Lucienne Janssens

    In de Verenigde Staten is er geen opkomstplicht

  • freddy cardoen

    Ridouani spreekt hier zichzelf tegen ,hij zegt dat gaan stemmen een recht van vrijheid is , wel met de opkomstplicht af te schaffen heeft iedereen de vrijheid om te willen stemmen ,dat meneer Ridouani is pas democratie .