Marie-Louise ‘Wiske’ Botson, ex-bazin van Jeeskesboom, overleden

Marie-Louise Botson.
Vertommen Marie-Louise Botson.
Marie-Louise ‘Wiske’ Botson is niet meer. De voormalige bazin van Café Jeeskesboom aan de Diestsestraat, overleed donderdag in het Leuvense Gasthuisbergziekenhuis. Wiske werd 70 en stierf een maand voor haar 71ste verjaardag.
Archiefbeeld Jeeskesboom, tijdens de jaarmarkt.
Vertommen Archiefbeeld Jeeskesboom, tijdens de jaarmarkt.

Maar liefst 22 jaar was Wiske uitbaatster van de legendarische Jeeskesboom, dat ze in 1990 had overgenomen. In 2005 stierf haar man, Georges ‘Le Grande Moustache’ Merchez, op 59-jarige leeftijd. Een klap die Wiske eigenlijk nooit te boven kwam. Zeven jaar later, in 2012, zag ze geen andere uitweg dan afstand te doen van het café. “Het cliënteel nam af door het rookverbod en de economische crisis, maar mijn kosten bleven wel stijgen. Na de dood van mijn man heb ik zeven jaar moeten ‘knotsen’ om het café te kunnen open houden. Eigenlijk had ik het na zijn dood moeten overlaten. Maar ach, wat doe je dan de hele dag? Ik had ook veel steun van mijn klanten, die hielpen me er bovenop”, vertelde ze toen. Afscheid nemen van het café viel haar dan ook erg zwaar. Botson durfde haar klanten niet zeggen dat ze na haar wekelijkse sluitingsdag niet meer zou openen. Jeeskesboom bestond al meer dan honderd jaar en is daarmee één van de laatste echte volkscafés van Leuven. Na een zestal maanden namen Michel Poot en Sally Appeltans het café over. “Wij hebben het spijtige overlijden van Wiske te horen gekregen van onze poetsvrouw, die ook bij Wiske nog in de Jeeskesboom werkte. Het is jammer dat Wiske zo vroeg is moeten heengaan”, vertelt huidig zaakvoerster Sally Appeltans.

De afscheidsplechtigheid voor Wiske is voorzien voor volgende week donderdag om 14 uur bij funerarium Pues, op de Geldenaaksebaan in Heverlee. Iedereen is welkom.

Michel Poot en Sally Appeltans. Zij namen het café over in 2012.
Vertommen Michel Poot en Sally Appeltans. Zij namen het café over in 2012.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.