Maria (90) en Gummarus (92) zijn al 70 jaar gelukkig getrouwd: “Ons geheim? Franse cols bedwingen, een begijnhof restaureren en liedjes zingen van de Zangeres Zonder Naam”

Voor Maria Engelen (90) en Gummarus Croonenborghs (92) is vandaag een bijzondere dag. Liefst 70 jaar delen ze lief en leed, wat hen een platina feestje oplevert. Dat vond plaats in woonzorgcentrum Booghuys in Leuven. “Toen we trouwden gingen we te voet naar de kerk. Er reden amper auto’s”, aldus het koppel.
Maria Engelen en Gummarus Croonenborghs vieren hun platina huwelijk in woonzorgcentrum Booghuys.
Vertommen Maria Engelen en Gummarus Croonenborghs vieren hun platina huwelijk in woonzorgcentrum Booghuys.

Groot feest in woonzorgcentrum Booghuys in de A. Vesaliusstraat in Leuven want Maria Engelen (90) en Gummarus Croonenborghs (92) vieren hun platina huwelijksverjaardag. Het is ondertussen al 70 jaar geleden dat Maria en Gummarus elkaar het ja-woord gaven maar Maria weet nog precies hoe het er die dag aan toe ging. 

“We gingen te voet naar de kerk en naar het gemeentehuis”, aldus Maria. “Er reden amper auto’s in die tijd”, voegt Gummarus er snel aan toe. “Na de officiële plechtigheden organiseerden we een klein feestje voor de naaste familie.” 

Maria laat ook opmerken dat ze van hetzelfde dorp is als Natalia. “Maar ik hoor Natalia niet zo graag. Geef mij maar de Zangeres Zonder Naam. Ik zong vroeger vaak en zing nog altijd graag. Het klinkt iets minder vol maar een lied van de Zangeres Zonder Naam zing ik nog wel mee.”

Lopen kan ik niet meer. Ik heb mezelf niet gemaakt. Dan zou ik gekozen hebben voor langere benen

Maria Engelen (90)

Naaister

Uit hun huwelijk kwamen twee kinderen voort: Lea (69) en Guido (67). Zij zorgden op hun beurt voor drie kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen. “Onze ouders woonden enkele jaren in Oevel maar trokken nadien naar Kessel-Lo bij Leuven”, vertellen Lea en Guido. “Ons vader werkte voor de KU Leuven en ons moeder was naaister. Ze maakte kleren voor de fanfare en voor heel wat mensen uit de streek van Leuven.” 

Ook zoon Guido vaarde wel bij het gewaardeerde talent van Maria want als dj had hij al eens nood aan opvallend kostuum. “Ze weet nog altijd in welke kleuren ze die kostuums maakte. Er was ook al eens een glitterkostuum bij. Ons moeder weet nog veel, ondanks haar leeftijd. Naar aanleiding van het platina huwelijk wou ze het trouwboekje en ze wist perfect waar dat lag. Met de gezondheid van mijn vader is het iets minder goed. Maar ze zijn toch nog samen en dat telt”, zegt zoon Guido.

Maria Engelen en Gummarus Croonenborghs kregen deze glazen bol voor hun huwelijk in 1949. Ze stonden bekend als Joz en Josefhine.
Vertommen Maria Engelen en Gummarus Croonenborghs kregen deze glazen bol voor hun huwelijk in 1949. Ze stonden bekend als Joz en Josefhine.

Santiago de Compostella

Toch kan ook Gummarus terugblikken op een rijk gevuld leven. Zo begon hij op zijn 65ste te fietsen en op zijn 70ste bedwong hij nog Franse cols en reed hij zelfs naar Santiago de Compostella. “Hij was altijd zo fier dat hij de oudste was in de groep fietsers”, zegt dochter Lea. 

Groot Begijnhof

Ook professioneel leverde Gummarus een topprestatie. Zo restaureerde hij in opdracht van de KU Leuven het Groot Begijnhof. Meer dan tien jaar was Gummarus zoet met dat werk. “De begijntjes waren er toen nog”, merkt Maria op. Gummarus denkt met plezier terug aan de restauratie. “Ze waren er toch ‘content’ van”, laat hij opmerken. 

Hoewel hun gezondheid niet meer is wat het ooit is geweest, zijn Maria en Gummarus bijzonder blij met hun platina huwelijk. Een echt geheim om samen gelukkig oud te worden, hebben ze evenwel niet. Het koppel hoopt nu zo lang mogelijk nog samen te kunnen blijven in woonzorgcentrum Booghuys. “Lopen kan ik niet meer. Wat zou je willen? Ik heb mezelf niet gemaakt. Moest ik mezelf gemaakt hebben dan zou ik gekozen hebben voor langere benen”, lacht Maria.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.