Man trapt agent onderuit aan station

TWEE MINDERJARIGE KOMPANEN PROVOCEREN BIJGEROEPEN PATROUILLES

Enkele agenten spannen de plek van de schermutseling af met politielint.
Foto Vertommen Enkele agenten spannen de plek van de schermutseling af met politielint.
Aan het station van Leuven is gisternamiddag een agent gewond geraakt nadat een meerderjarige man hem een trap gaf. Dat gebeurde na een routinecontrole. Daarop werden er extra patrouilles ter plaatse geroepen. Twee minderjarigen begonnen daarop de extra troepen te provoceren. Zij werden, samen met hun meerderjarige kompaan, meegenomen naar het politiebureau.

De Leuvense politie is al een tijdje bezig met patrouilles in de stationsbuurt omdat er de laatste weken al minstens een vijftal gevallen van zinloos geweld gemeld zijn. "Zo werden er woensdag nog twee minderjarigen opgepakt nadat ze een jongeman klappen hadden verkocht. Daarvoor werd het gerecht ingeschakeld", vertelt politiewoorder Marc Vranckx. Sinds er vorige week enkele jongeren die recent uit het Vrij Technisch Instituut (VTI) in de Dekenstraat werden geweerd, klappen uitdeelden aan leerlingen die nog wél op het VTI zitten, heeft de politie haar controles opgevoerd. Dat was ook gisternamiddag het geval.

Routinecontrole

"Tijdens een routinecontrole deelde een meerderjarige een voetveeg uit aan de agent. Daarop werden er extra patrouilles ingeschakeld en dat was niet naar de zin van twee minderjarigen. Zij bleven maar provoceren en werden uiteindelijk naar het politiecommissariaat gebracht. De man die de stamp uitdeelde mag alleszins een gerechtelijk proces-verbaal voor slagen en verwondingen verwachten", vertelt Vranckx, die hamert op het belang van zichtbaar aanwezige politiemensen aan het station. Zij worden bijgestaan door onder meer De Lijn en Securail. "Die jongeren scheppen een sfeertje waardoor we reacties van ongeruste ouders krijgen. Dat willen we voorkomen en daarom is het ook van belang dat de mensen weten dat wij aan het station zullen staan. Iedereen moet veilig de bus kunnen nemen aan het station", meent Vranckx.

Al weken aan de gang

De bal ging aan het rollen op 9 oktober. Toen werden er twee 17-jarigen, allebei uit Haacht, door vijf verdachten in het gezicht geslagen aan het KBC-gebouw. Zij hadden geen dringende medische zorg nodig. En vorige week donderdag kreeg een 19-jarige leerling uit Aarschot een vuistslag in het gezicht van drie jongeren. Dat gebeurde eveneens aan het KBC-gebouw. Hij hield er enkele kleine verwondingen in het aangezicht aan over. Het slachtoffer van vorige week vrijdag, een 17-jarige man uit Kessel-Lo, was toen getuige van hoe zijn vriend werd aangepakt", klinkt het bij Gille. Ondertussen lijkt het er niet op dat de situatie al volledig bedaard is.