Man riskeert vijf jaar voor brandstichting

GIAMPAOLO C. STAK VOLGENS OPENBAAR MINISTERIE VIER AUTO'S IN BRAND VERDEDIGING VRAAGT VRIJSPRAAK

De brandweer had anderhalf uur nodig om de Porsche Cayenne te blussen.
Vertommen De brandweer had anderhalf uur nodig om de Porsche Cayenne te blussen.
Leuvenaar Giampaolo C. heeft gisteren terechtgestaan voor in totaal vier brandstichtingen. Naast twee in Leuven, stak hij volgens het openbaar ministerie ook nog twee auto's in Duffel in brand. De Mechelse procureur vroeg vijf jaar cel, de verdediging ontkende elke betrokkenheid en vroeg de vrijspraak.

Eind november 2014 brandde de Porsche Cayenne van Gilbert Van Lee, de uitbater van 'Bistro Sud' langs de Naamsestraat, uit. De brandweer van Leuven had destijds uren nodig om de brand te blussen. Vrijwel meteen was duidelijk dat er kwaad opzet in het spel was. Zo was de uitbater naar eigen zeggen al veel langer het mikpunt van pesterijen. Een branddeskundige van het parket bevestigde dat vermoeden kort na de vaststellingen. De politie startte een onderzoek en kwam uiteindelijk bij beklaagde terecht. Die had al een langere tijd ruzie met de huidige uitbater van het restaurant.


De naam van beklaagde dook ruim een half jaar later opnieuw op. Deze keer na een nieuwe brandstichting in de Naamsestraat. Ook deze keer brandde er een Porsche helemaal uit en raakte er verder nog een aanhangwagen, die naast de auto geparkeerd stond, beschadigd. De dertiger zou net zoals in november 2014 ook hier problemen hebben gehad met de eigenaar van het voertuig.

Gilbert Van Lee en zijn vriendin keken toen lijdzaam toe hoe hun Porsche Cayenne uitbrandde.
Vertommen Gilbert Van Lee en zijn vriendin keken toen lijdzaam toe hoe hun Porsche Cayenne uitbrandde.

Ook feiten in Duffel

Gisteren verscheen de Leuvenaar voor de rechter in Mechelen. Onder meer omdat de dertiger inmiddels ook gelinkt kon worden aan twee brandstichtingen in Duffel. Beiden dateren van april 2015. Deze wagens behoorden toe aan zijn ex en haar familie. Nadat de politie hem toen arresteerde, zit hij in de cel. Verder wordt de dertiger nog verdacht van belaging, het beschadigen van een auto en het uiten van bedreigingen. "Allemaal aan het adres van zijn ex-vrouw en haar familie", verduidelijkte procureur Ken Van Hoogenbemt.

"Slecht onderzoek"

Naast C. stond ook een tweede man terecht. Het gaat om een mogelijke kompaan van C. Beiden werden destijds samen opgepakt, maar hij daagde gisteren echter niet op voor zijn proces. Hij riskeert alsnog een celstraf van een jaar effectief. Tegen C. vorderde het parket gisteren een effectieve gevangenisstraf van vijf jaar. De verdediging was het daar niet mee eens en vroeg de vrijspraak. De raadsman van beklaagde stelde heel wat vragen bij het onderzoek en vond het dossier onvolledig. "De andere beklaagde is nooit verhoord geweest en bovendien is er nergens een concreet bewijsstuk dat mijn cliënt aan de feiten linkt", zei strafpleiter Walter Damen.

Benzine in fles getankt

"Het is nochtans opmerkelijk dat er steeds goederen in vlammen opgaan telkens wanneer beklaagde opdaagt", luidde het nog bij de openbaar aanklager. Die bleef volhouden dat er voldoende bewijzen waren. "Zo had beklaagde niet enkel problemen met de slachtoffers, er zijn ook duidelijke camerabeelden opgedoken waarop te zien was hoe beklaagde twee liter benzine in een lege plastic fles tankte", klonk het nog. "Daarnaast bleek uit verder onderzoek nog dat beklaagde op zoek gegaan was naar artikels over de brandstichtingen in Leuven en had hij op Google opgezocht hoe hij een brandbom moest maken." Vonnis volgt op 2 december.