Man die zwaargewond raakte bij ontploffing, stak sigaret op tijdens schilderwerken

Appartementsgebouw in de Donkerstraat in Leuven ontruimd na ontploffing (linksboven).
Vertommen Appartementsgebouw in de Donkerstraat in Leuven ontruimd na ontploffing (linksboven).
De 38-jarige Leuvenaar die maandag om 22 uur zwaargewond raakte in de Donkerstraat, was zijn appartement aan het verven. “Daarbij gebruikte de man een verfverdunner. Op een bepaald moment stak hij een sigaret op, waardoor er een ontploffing geweest is”, zegt Marc Vranckx van de politie. De man liep tweede- en derdegraads brandwonden op aan zijn benen. Zijn appartement is onbewoonbaar verklaard.
Appartementsgebouw in de Donkerstraat in Leuven ontruimd na ontploffing.
Vertommen Appartementsgebouw in de Donkerstraat in Leuven ontruimd na ontploffing.

Deze sigaret zal de man nog voor lange tijd blijven achtervolgen. Maandagavond, zo rond 22 uur besloot de dertiger tijdens het verven een sigaret op te steken. Bij de schilderwerken gebruikte hij een verfverdunner, een organisch oplosmiddel voor verf op oliebasis dat zeer brandbaar is. De combinatie met de vonk van zijn aansteker veroorzaakte een zware explosie in zijn appartement. 

De Leuvense brandweer kreeg maandag eerst de melding dat er een gasfles ontploft was en dat er een felle brand was met verschillende zware slachtoffers. Het medisch interventieplan werd zelfs even afgekondigd, maar dat bleek uiteindelijk niet nodig te zijn.

Flat onbewoonbaar

Het appartementsgebouw aan de Donkerstraat, vlak bij de Riddersstraat, werd ontruimd nadat het brandalarm afging. Zowat 35 bewoners konden zich op tijd naar buiten begeven. Zij moesten wachten tot de brandweer de brand geblust had en het gebouw kon vrijgeven. Om 23 uur hadden de Leuvense pompiers het vuur onder controle. Nadien werd het gebouw geventileerd. De bewoners konden om 23.30 uur weer naar binnen. Enkel de woning van de 38-jarige man raakte zwaar beschadigd en werd achteraf zelfs onbewoonbaar verklaard.

De dertiger werd naar het UZ Gasthuisberg overgebracht. Even werd er gevreesd dat hij in levensgevaar verkeerde, maar dat bleek gelukkig al snel niet zo te zijn. De man liep wel brandwonden van de tweede en de derde graad op aan zijn benen. Hij zal nog zeker 24 uur in Gasthuisberg moeten verblijven. Nadien wacht hem wellicht een zware revalidatie.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.