Louis Tobback (sp.a) over portret in stadhuis van Leuven: “Dirk Eelen heeft ervan gemaakt wat er van te maken viel en zelfs iets meer”

Ereburgemeester Louis Tobback en kunstenaar Dirk Eelen bij het portret dat vanaf nu een plaats krijgt in het eerste salon van het historisch stadhuis van Leuven.
vertommen Ereburgemeester Louis Tobback en kunstenaar Dirk Eelen bij het portret dat vanaf nu een plaats krijgt in het eerste salon van het historisch stadhuis van Leuven.
Het is traditie dat elke burgemeester die de sjerp doorgeeft een portret krijgt in het historisch stadhuis van Leuven en daar ontsnapt zelfs Louis Tobback (sp.a) niet aan. Zoals verwacht was de man die Leuven 24 jaar lang in goede banen leidde geen vragende partij, maar het portret dat Dirk Eelen schilderde, valt wel in goede aarde bij Tobback. “Het valt heel goed mee. Kunstenaar Dirk Eelen moet zich geen zorgen maken”, aldus Louis Tobback in zijn gekende stijl.

Geen straat, geen plein, geen laan en al zeker geen standbeeld… Dat is en blijft de wens van ereburgemeester Louis Tobback (sp.a) maar aan een portret ontsnapte hij niet. Na enig aandringen -maak daar gerust stevig aandringen van- poseerde Louis Tobback voor fotograaf Marco Mertens die de foto vervolgens bezorgde aan kunstenaar Dirk Eelen. Die maakte een realistisch olieverfschilderij op doek van 1,40 meter op 0,95 meter van de man die 24 jaar lang de sjerp droeg in Leuven. Het portret krijgt nu een plaats in het eerste salon van het gotische stadhuis op de Grote Markt. In die ruimte hangt overigens een schilderij van elke Leuvense burgemeester sinds de Franse tijd. 

Ik had erop gerekend dat er ongunstig advies zou komen omdat er door mijn portret schade zou worden toegebracht aan het monumentale karakter van het stadhuis, maar je kan op niemand meer rekenen tegenwoordig

Louis Tobback in zijn gekende stijl

Blijft de vraag: wat vindt Louis Tobback zelf van zijn portret? “Ik was geen voorstander om allerlei redenen”, klinkt het. “Ik maak me geen illusies. Over een jaar of tien -en ik ben optimist- weten bezoekers al lang niet meer wie Louis Tobback is geweest. Zo gaat dat ook met de straten en de pleinen. Anderzijds, het moest een schilderij zijn of niets. Een foto past niet in het eerste salon. Ik had erop gerekend dat er ongunstig advies zou komen omdat er door mijn portret schade zou worden toegebracht aan het monumentale karakter van het stadhuis maar je kan op niemand meer rekenen tegenwoordig. Wat dat betreft ben ik een beetje teleurgesteld in de bevoegde diensten (lacht) maar ik hang nu dus tussen erfgoed. Als men nu tijdens gemeenteraden zwartgallige gedachten zou krijgen in de toekomst dan moet men het niet aan mij wijten. Zoals ik al zei, ik was geen vragende partij”, zegt Louis Tobback in zijn gekende stijl. 

Opvolger Mohamed Ridouani (sp.a) is alvast blij met het resultaat: “Je lijkt er toch goed op?” Louis Tobback beaamde dat met de glimlach. “Het valt heel goed mee. Kunstenaar Dirk Eelen moet zich geen zorgen maken. Dirk heeft er van gemaakt wat er van te maken viel en zelfs iets meer.”

Het portret van ereburgemeester Louis Tobback in de salons van het historische stadhuis op de Grote Markt in Leuven.
vertommen Het portret van ereburgemeester Louis Tobback in de salons van het historische stadhuis op de Grote Markt in Leuven.
Hoewel Louis Tobback geen vragende partij was voor een schilderij kan er toch een goedkeurende glimlach af bij de Leuvense ereburgemeester.
vertommen Hoewel Louis Tobback geen vragende partij was voor een schilderij kan er toch een goedkeurende glimlach af bij de Leuvense ereburgemeester.
Kunstenaar Dirk Eelen, broer van de bekende televisiemaker Jan Eelen, kreeg de eer om het portret van Louis Tobback te schilderen.
vertommen Kunstenaar Dirk Eelen, broer van de bekende televisiemaker Jan Eelen, kreeg de eer om het portret van Louis Tobback te schilderen.
Ook opvolger Mohamed Ridouani (sp.a) en Dorien Meulenijzer, voorzitter van de Leuvense gemeenteraad, waren aanwezig bij de onthulling van het schilderij.
vertommen Ook opvolger Mohamed Ridouani (sp.a) en Dorien Meulenijzer, voorzitter van de Leuvense gemeenteraad, waren aanwezig bij de onthulling van het schilderij.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Paul Janssens

    Waar heeft hij dat aan verdiend ???