Lichten uit bij Albert Heijn

LAATSTE DAG VOOR LEUVENSE VESTIGING

De winkelkarretjes blijven verweesd achter na de laatste dag van de Leuvense Albert Heijn-vestiging.
Vertommen De winkelkarretjes blijven verweesd achter na de laatste dag van de Leuvense Albert Heijn-vestiging.
De Albert Heijn op het Engels Plein heeft gisteren de deuren gesloten. Het personeel van de Leuvense vestiging gaat nu in opleiding bij opvolger Lidl, maar een openingsdatum is nog niet bekend.

Het verhaal van de Albert Heijn-vestiging in Leuven is er eentje van korte duur. Op 1 april 2015 werd de supermarkt met veel toeters en bellen geopend door burgemeester Louis Tobback (sp.a). De winkel groeide al snel uit tot een vaste waarde in de regio. De winkel ging een gouden toekomst tegemoet, maar dat was buiten Ahold en Delhaize gerekend. Die twee bedrijven maakten nog geen jaar na de opening in Leuven bekend dat er een fusie op til was. Die fusie zou de sluiting van acht vestigingen van Albert Heijn betekenen, inclusief de winkels in Leuven en Boortmeerbeek. Die winkels moesten dicht om te voorkomen dat het fusiebedrijf te sterk zou staan. De stad Leuven probeerde de meubelen in maart 2016 nog te redden door bij de Belgische Mededingingsautoriteit te pleiten voor het voortbestaan van de Leuvense Albert Heijn, maar tevergeefs. Ook een petitie met enkele duizenden handtekeningen mocht niet baten. Midden maart dit jaar kwam er wel verlossend nieuws voor het personeel: de winkel werd overgenomen door Lidl. Dat bedrijf zou ook het personeel overnemen na de definitieve sluiting op maandag 24 april.

Toch nog even kijken of de winkel wel degelijk dicht is.
Vertommen Toch nog even kijken of de winkel wel degelijk dicht is.

Ander aanbod

Voor de vele trouwe klanten van Albert Heijn in Leuven was het gisteren een bitter afscheid. Zelfs na de -vervroegde- sluiting om 16 uur kwamen nog heel wat mensen langs om voor de allerlaatste keer te winkelen. "Ja, ik was een trouwe klant", aldus Josie Lefevre uit Kessel-Lo. "Bij Albert Heijn vond je producten die je in andere winkels niet kan vinden. En bovendien hadden ze bij Albert Heijn ook kleinere porties . Ik zal de winkel missen. De vestiging in Aarschot is toch al meteen een stuk verder van huis." Heel wat klanten begrijpen niet dat Lidl wél een winkel mag openen, en dat terwijl er in de J.P. Minckelersstraat op 1,1 kilometer ook al een Lidl is. "En Carrefour heeft ook al zoveel winkels", zegt Josie Lefevre.


Schepen van Handel Erik Vanderheiden (CD&V) betreurt de sluiting, maar is wel blij dat er met Lidl een nieuwe winkel zal openen op het Engels Plein. Een datum voor die opening is nog niet bekend. Het personeel van Albert Heijn begint nu aan een opleiding bij Lidl.

Vaste klant Josie Lefevre.
Vertommen Vaste klant Josie Lefevre.