Leuvense leerlingen: “De juffen zijn te heet, red onze planeet”

Voor het eerst ook basisscholen op straat voor klimaat in Vlaanderen

Voor het eerst is er ook protest vanuit de basisscholen tegen het klimaatbeleid van de regering. De primeur is voor Leuven.
Vertommen Voor het eerst is er ook protest vanuit de basisscholen tegen het klimaatbeleid van de regering. De primeur is voor Leuven.
Op het Ladeuzeplein in Leuven verzamelden voor het eerst in Vlaanderen ook leerlingen uit basisscholen. Het initiatief begon in freinetschool De Zevensprong maar al snel sprongen 27 basisscholen mee op de klimaatkar voor de protestactie. Hun slogans lieten weinig aan de verbeelding over. “De juffen zijn te heet, red onze planeet”, stond er onder meer te lezen.

Veel kabaal op het Ladeuzeplein in Leuven deze ochtend want de universiteitsstad had de primeur om voor het eerst protesterende basisscholen te verwelkomen. Enkele leerlingen van freinetschool De Zevensprong vonden dat het de hoogste tijd was dat ook de lagere scholen actie voeren voor een beter klimaat en ze kregen al snel bijval van heel wat andere basisscholen uit de stad. Het werden er uiteindelijk 27, goed voor meer dan 2.000 protesterende kinderen.

Politici, stop met liegen. We eisen actie en resultaat. En wel nu meteen!

Leerling Marian

Vooral leerling Marian liet zich opmerken met een straffe speech. “Politici, stop met liegen!”, klonk het strijdvaardig. “Jullie doen niet genoeg en daar zijn bewijzen voor. De uitdagingen zijn duidelijk. De oplossingen zijn er. Wij eisen actie en resultaat. En wel nu meteen!” De jonge Marian leek wel de Leuvense en jongere versie van Anuna De Wever die ondertussen in Brussel actie aan het voeren is voor meer maatregelen.

Weg met de koe?

Nog dit: de Leuvense kinderen lieten zich van hun creatiefste kant zien tijdens het protest op het Ladeuzeplein. Vooral hun slogans vielen op want ze lieten weinig of niets aan de verbeelding over. Zo stond er op één bord bijvoorbeeld te lezen: “Elke scheet uit een reet van een koe is niet goe…” Of wat dacht u misschien van deze: “De juffen zijn te heet, red onze planeet!”

Vertommen
Vertommen
Vertommen
Vertommen1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Els Vervoort

    Groen krijgt er zo te zien een hoop stemmers bij over een paar jaar. Maar Groen is ook de partij die de ganse wereld wil naar hier halen ipv iets aan de overbevolking te doen. En wie vervuilt er het meest? 2 miljard mensen of 10 miljard mensen? Maak het taboo van de overbevolking tenminste ook bespreekbaar.