Leuvense cipiers blijven werken ondanks vraag Waalse collega's

STAKINGEN

De Waalse cipiers aan Leuven-Centraal.
Foto Vertommen De Waalse cipiers aan Leuven-Centraal.
Een twintigtal Franstalige cipiers uit de Waalse gevangenissen van Lantin, Marneffe, Ittre en Marche-en-Famenne en Jamioulx waren vrijdagochtend voor dag en dauw naar de gevangenis van Leuven-Centraal getrokken om hun Vlaamse collega's te vragen het werk neer te leggen. Die vraag werd door de vakbondsafgevaardigde van tafel geveegd. Hij gaf aan wél achter de plannen van minister Geens te staan.

Donderdag waren de Waalse cipiers al naar de gevangenis van Hasselt afgezakt om daar aan hun collega's te vragen om ook het werk neer te leggen. Ook daar werd bot gevangen. "Uit ons gesprek donderdag met de cipiers van Hasselt is gebleken dat ook zij het werk zullen neerleggen als Leuven dat doet. Wij mogen ons niet langer communautair laten verdelen, want van de resultaten van onze acties zullen ook jullie profiteren", aldus één van de Waalse cipiers in een toespraak, waarna herhaaldelijk "tous ensemble" werd gescandeerd. Een deel van de Leuvense cipiers bleef nog tot na 7 uur aan de gevangenispoort praten met hun Waalse collega's, maar uiteindelijk ging iedereen toch aan het werk.

Situatie totaal anders

ACOD-hoofdafgevaardigde Hans Lemmens van Leuven-Centraal, die vrijdagmorgen aanwezig was bij de ontmoeting met de Waalse cipiers, zei begrip te hebben voor hun actie. Hij wees er echter tegelijk op dat de situatie in Vlaanderen en Wallonië momenteel totaal anders is.


Lemmens waarschuwde er wel voor dat er hier niet kan verder zal kunnen worden bespaard zonder aan de veiligheid en de begeleiding van gevangenen te raken. (ADPW)