Leuvens Energieloket lanceert ThermoCard

Het nieuwe jaar brengt voor het Energieloket een aantal nieuwigheden met zich mee. Zo kunnen Leuvenaars vanaf 16 januari op afspraak langsgaan bij de Energiecoach. "De Leuvenaars kunnen ook het warmteverlies via muren en ramen onderzoeken met de handige ThermoCard", zegt schepen Ridouani (sp.a).

Vanaf 16 januari zijn verschillende stadsdiensten in Leuven enkel nog op afspraak te bezoeken. Ook het Energieloket valt onder die nieuwe dienstregeling. "Zo hoeft niemand nog te wachten tot het zijn beurt is en kan de Energiecoach beter advies op maat geven", zegt schepen Ridouani. "Bovendien krijgt elke bezoeker van het Energieloket een ThermoCard. Met die slimme kaart kun je op eenvoudige manier ontdekken hoeveel warmte je via buitenmuren of ramen verliest."

Of je dak goed geïsoleerd is, kan je overigens nog steeds bekijken op de thermografische luchtfoto. Bijna 1.000 Leuvenaars deden dat al. "Uit een bevraging bleek dat bijna 1 op 5 mensen naar aanleiding van de warmtefoto zijn overgegaan tot isolatiewerken. Nog eens 37,5 procent voerde isolatiewerken uit die al gepland waren. Bij 28,6 procent van de bevraagde Leuvenaars bleek het dak al voldoende geïsoleerd", legt schepen Ridouani uit.

Ook je eigen energieverbruik opvolgen kan een positief effect op je factuur hebben. Met het online platform www.energieID.be kan iedereen zijn eigen verbruik opvolgen en (anoniem) vergelijken met andere huishoudens. Samen met het Provinciaal Steunpunt Duurzaam Bouwen en Dialoog vzw organiseert de stad ook info-avonden en cursussen over duurzaam bouwen en renoveren. Voor sommige cursussen betaalt de stad Leuvenaars de helft van het inschrijvingsgeld terug. De infoavonden zijn gratis. Het volledige overzicht staat op www.leuven.be/energie. (BMK)