Leuvens burgemeester Ridouani wil niet weten van dagdisco: “Niemand wil stomdronken studenten die overdag kotsend op straat staan!”

Huis der Rechten krijgt geen toestemming voor de dagdisco op 3 april en dat ligt de studenten zwaar op de maag.
Vertommen Huis der Rechten krijgt geen toestemming voor de dagdisco op 3 april en dat ligt de studenten zwaar op de maag.
“Zo kan het niet verder!” Met die quote legt Bram Van Cauwenberge van fakbar Huis der Rechten (HdR) de vinger op de wonde. HdR krijgt immers geen toestemming voor hun dagdisco op 3 april van burgemeester Ridouani (sp.a). “De nieuwe burgemeester vergeet zijn studenten”, klinkt het. Ridouani ziet het anders. “Die evenementen roepen op tot comazuipen. Daar wordt niemand beter van, ook de studenten niet!”

Wordt het water stilaan te diep tussen de studenten en het nieuwe stadsbestuur? Zowel de studentenclubs als de studentenkringen beginnen te morren nadat kersvers burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a) zopas besloot om dagdisco’s serieus in te perken. Een groepje studenten van het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV) voerde afgelopen maandag aan het stadhuis nog actie tegen de aanpak van het nieuwe stadsbestuur. “De laatste maanden worden veel activiteiten verboden om op die manier studentikoziteit uit het straatbeeld te weren”, klinkt het. 

De laatste jaren waren er geen noemenswaardige incidenten plaats tijdens de dagdisco van HdR

Bram Van Cauwenberge van Huis der Rechten (HdR)

Een gelijkaardige boodschap weerklinkt bij fakbar Huis der Rechten (HdR). Die studentenvereniging krijgt van burgemeester Ridouani (sp.a) geen toestemming voor een dagdisco op 3 april. “Tot voor kort organiseerde het HdR elk semester een dagdisco”, zegt Bram Van Cauwenberge van HdR. “Er komt nu plots -en zonder overleg met ons- een einde aan die traditie. Uit protest zal HdR op 3 april overdag de deuren sluiten. Een duidelijk signaal, want zo kan het niet meer verder. Voor HdR is het duidelijk: de kersverse burgemeester heeft enkel oog voor de inwoners van zijn stad en vergeet zijn studenten. Nochtans vonden er de laatste jaren geen noemenswaardige incidenten plaats tijdens de dagdisco en de politie is steeds tevreden.”

Alsmaar meer PV’s en medische interventies. Dat kan ik zwart op wit aantonen

Burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a)
Wordt het water stilaan te diep tussen de studenten en het nieuwe stadsbestuur? Zowel de studentenclubs als de studentenkringen beginnen te morren nadat kersvers burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a) zopas besloot om dagdisco’s serieus in te perken.
Vertommen Wordt het water stilaan te diep tussen de studenten en het nieuwe stadsbestuur? Zowel de studentenclubs als de studentenkringen beginnen te morren nadat kersvers burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a) zopas besloot om dagdisco’s serieus in te perken.

Dat laatste gegeven trekt burgemeester Ridouani in twijfel. “De politie heeft de handen vol met interventies tijdens dagdisco’s. Dat kan ik zwart op wit aantonen met de processen-verbaal van de politie. Ook de medische interventies nemen zorgwekkend toe. We moeten paal en perk stellen aan het fenomeen ‘dagdisco’ en zeker als ik moet vaststellen dat men bijna letterlijk oproept tot comazuipen. De maatschappelijke kosten van dit kwalijke fenomeen lopen hoog op en ik wil niet dat scholieren, burgers en toeristen moeten nu ook al overdag moeten laveren tussen kotsende studenten.”

Sterke drank

HdR stelt dat ze alles in het werk stellen om problemen te voorkomen en dat de organisatie maatregelen neemt na overleg met de politie. Burgemeester Ridouani waardeert die constructieve inspanningen, maar blijft op de rem staan. “Niemand is gebaat bij de bedenkelijke taferelen. Ik ga met de studentenverenigingen en –clubs rond de tafel zitten om de grenzen te bepalen waarbinnen Leuven een feestelijke studentenstad kan én moet blijven. De factor ‘sterke drank’ is niet zelden cruciaal als het grondig misloopt. Er mag gefeest worden, maar ik zal als burgemeester waken over de veiligheid en het welzijn. Ook die van de studenten trouwens, want het fenomeen comazuipen moet en zal aangepakt worden.”

HdR zal op 3 april uit protest de deuren overdag gesloten houden.
Vertommen HdR zal op 3 april uit protest de deuren overdag gesloten houden.31 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • peter destoop

  @ Nico Dakman geloof het of niet, niet iedereen drinkt alochol. En ja ook ik ben jong geweest en had geen alcohol nodig om mij te amuseren. Er is 1 verschil zij die dronken zijn gedragen zich meestal nog belachelijk ook.

 • Peter Hegge

  volgens mij is er niet echt veel verschil tussen een cafe-brasserie-supermarkt-bar etc , plaatsen waar alcohol kan worden gekocht Een dagdisco is een variant van wat reeds bestaat.

 • Jo Bosman

  Neen gelijk,heeft hij niet. Leuven is gewoon dood zonder de studenten. Wie wil er in een stad leven waar niets te beleven valt. 1/3 van de Leuvense inwoners zijn studenten. Zij spenderen veel geld en de Leuvense horeca verdiend veel geld aan hen. Zonder overleg zomaar evenementen verbieden die al decennia bestaan kan ook niet.

 • Jan Van Rompaey

  Deze man heeft 100% gelijk. Niemand van de burgemeesters met een Belgische naam zouden dat durven. De Leuvense universiteit wordt bevolkt met zuipende studenten?

 • Tina Colpaert

  Overdag studeren en naar de lessen in het weekend dan eens feesten als het "werk" gedaan is zo leren ze dat het normaal zo gaat zijn later