Leuven test slimme lantaarnpalen

TECHNOLOGIE MEET LUCHTKWALITEIT, LEEST VERKEER EN BRENGT VRIJE PARKEERPLAATSEN IN KAART

Het eerste exemplaar staat in de Naamsestraat.
Foto Bart Mertens Het eerste exemplaar staat in de Naamsestraat.
De stad Leuven introduceert slimme palen met een breed spectrum van Smart City-toepassingen. Op de hoek van de Naamsestraat met de Zeelstraat staat al zo'n intelligente paal en ook op de Tiensevest, de Oude Markt en het Martelarenplein zal spitstechnologie waken over de luchtkwaliteit en de veiligheid. "Ook de verkeersstromen kunnen de slimme palen volgen", zegt schepen Mohamed Ridouani (sp.a).

De stad Leuven staat ver buiten de stadsgrenzen bekend als een innovatieve stad. Zopas ging schepen Mohamed Ridouani nog op handelsmissie naar de VS om de troeven van de universiteitsstad uit te spelen maar uiteraard begint het innovatieve verhaal altijd op het eigen grondgebied. Een niet onbelangrijke stap om Leuven op de kaart te zetten als pionier is het project met 'Smart City-toepassingen' dat het stadsbestuur uitwerkte met onder meer imec, Option, KU Leuven, UCLL en andere innovatieve spelers. Meer concreet gaat er binnen enkele weken een testproject van start met zogenaamde slimme palen. Zopas verscheen er al zo'n exemplaar op de hoek van de Naamsestraat met de Zeelstraat. Ook op de Oude Markt, de Tiensevest en het Martelarenpleinen zullen er de komende maanden testpalen in gebruik worden genomen.

Communiceren met verkeerslichten

Blijft de vraag: wat kan zo'n slimme lantaarnpaal precies? Schepen Mohamed Ridouani (sp.a): "Het gaat om een heel breed spectrum van toepassingen. Slimme LED-verlichting is er uiteraard eentje, maar de palen meten ook de luchtkwaliteit constant zodat we indien nodig snel kunnen ingrijpen. Verder zijn er toepassingen inzake de verkeersstromen. De technologie laat bijvoorbeeld toe om te communiceren met de verkeerslichten. Op drukke momenten kan de technologie bijsturen om het verkeer vlotter te laten verlopen. Verder kunnen we internettoepassingen zoals vrije parkeerplaatsen in kaart brengen die mensen toelaten om te weten waar ze kunnen parkeren. Ook voor ons handelscentrum is de technologie belangrijk."

Vechtpartij herkennen

Momenteel is de Smart City-technologie aangebracht op palen met ANPR-camera's. De slimme technologie biedt overigens ook mogelijkheden inzake veiligheid, al is het in eerste instantie zeker niet de bedoeling om verkeersovertreders te betrappen. "Ik ben geen voorstander van een Big Brother-maatschappij", zegt schepen Ridouani.


"Maar de technologie biedt wel mogelijkheden om tot een veiligere stad te komen. Ik denk bijvoorbeeld aan een vechtpartij. De technologie staat op dit moment al ver genoeg om te herkennen dat er zich ergens een abnormale situatie voordoet. Op dat moment kan er meteen een signaal gegeven worden aan de politie en via microfoons zou die de amokmakers meteen kunnen aanspreken op hun gedrag. De integratie van sensortechnologie in lantaarnpalen past perfect in de doelstelling om Leuven uit te bouwen tot een echte Smart City."


Je zou denken dat er meteen ook gratis wifi in heel de stad komt maar dat is niet het geval. "Neen, we wachten op 5G om dat eventueel te realiseren", aldus schepen Ridouani. Hij benadrukt dat het om een tijdelijke opstelling gaat aangezien het de bedoeling is om de technologie na de testfase onzichtbaar te integreren in bestaande lantaarnpalen.