Leuven start eerste co-housingproject

REEDS 173 MENSEN STELDEN ZICH KANDIDAAT

Mohamed Ridouani en Katrien Van Uytsel aan de Geldenaaksebaan waar een ecologisch groepswoonproject komt.
Foto Vertommen Mohamed Ridouani en Katrien Van Uytsel aan de Geldenaaksebaan waar een ecologisch groepswoonproject komt.
De stad Leuven wil in samenwerking met haar stedelijk ontwikkelingsbedrijf AGSL meer inzetten op nieuwe woonvormen en ziet een grote toekomst weggelegd voor co-housingprojecten. Een eerste pilootproject komt er langs de Geldenaaksebaan in Heverlee.

Voor de goede verstaander: co-housing is een nieuwe vorm van samenwonen waarbij iedereen nog wel zijn eigen stekje heeft maar met een heleboel andere mensen ook een groot aantal ruimtes deelt op een gemeenschappelijk terrein. Deze nieuwe woonvorm is al een tijdje aan een opmars bezig in Vlaanderen, maar begint nu ook in Leuven door te sijpelen. Het grootste bewijs is namelijk dat nog voor de grote lijnen van het project werden uitgestippeld al 173 mensen kandidaat zijn om de pioniers van dit co-housingproject te worden. "Met het toekomstige project aan de Geldenaaksebaan beantwoorden we dus aan een reële behoefte. Men beseft maar al te goed dat de tijd van 'iedereen zijn eigen huisje en tuintje' voorbij is en dat we creatief op zoek moeten gaan naar nieuwe woonvormen om ruimte te besparen", legt Ridouani uit. "Bovendien past dit perfect in ons Leuven Klimaatneutraal-verhaal, want de woonvormen die er zullen komen, moeten beantwoorden aan de strenge energienormen."


Toch, en dan wordt het pas echt interessant, biedt de stad en AGSL geen kant- en klaar project aan waardoor de toekomstige bewoners veel ruimte krijgen om de woonvorm zelf op een duurzame manier uit te denken en te realiseren om er uiteindelijk in te gaan wonen.

Projectontwikkelaars

"We stellen inderdaad enkel een aantal voorwaarden rond duurzaamheid en energieneutraliteit, voor de rest mag iedereen zijn creativiteit de vrije loop laten", aldus projectbeheerder Katrien Van Uytsel. "Al laten we niet toe dat projectontwikkelaars zich kandidaat stellen om het daarna door te verhuren of te verkopen. Onze doelgroep is dus echt gericht op particulieren, maar zij moeten er wel minstens drie jaar wonen. Wij bieden hen een terrein aan van ongeveer 1.300 vierkante meter waar minstens tien woonvormen moeten komen. Omdat men er tot drie bouwlagen hoog kan gaan, gaan we uit van het principe van twee grote woonblokken met daarnaast natuurlijk ook nog voldoende gemeenschappelijke ruimtes zoals een tuin, een fietsenstalling, een keuken en misschien zelfs een werkatelier. Maar de definitieve woongroep beslist uiteindelijk zelf hoe alles er zal uitzien, zelfs over het architecturale. We zien dit pilootproject dan ook als de ultieme kans om dit in de toekomst op meerdere locaties te introduceren."


Welke fiscale vorm er aan het project verbonden wordt, moet men met de notaris afspreken, maar de stad en AGSL denken aan twee opties "Ofwel verkopen we het terrein aan 965.000 euro ofwel geven we het voor 99 jaar in erfpacht en volgt er een jaarlijkse toelage van zo'n 14.000 euro. Voor de afbraak van de huidige vier woningen zorgen we zelf. Enkel één klein pand moet staande blijven omdat het beschermd is een sterke link heeft met de Abdij, maar ook deze ruimte kan gemeenschappelijk gebruikt worden", aldus nog Van Uytsel. "Ondanks de grote interesse kan iedereen zich nog tot 13 maart kandidaat stellen door zich te registreren op de website www.agsl.be. Daarna krijgt men zes maanden de tijd om een projectvoorstel in te dienen. Uiteindelijk zullen we tegen september 2015 een rangschikking van de projecten opstellen en de hoogst gerangschikte groep zal daarna een uitnodiging krijgen om het vervolg te bespreken. Als ook de bouwaanvraag is goedgekeurd, kan het project uiterlijk van start gaan tegen eind 2017."


Donderdag 22 januari (om 19 uur in herberg 'De Blauwput') en zaterdag 31 januari (om 14 uur in het Huis van de Polyfonie - Abdij van 't Park) volgen er nog twee infomomenten. Wie hieraan wil deelnemen, moet zich wel inschrijven via agsl@leuven.be.