Leuven lanceert proefproject voor dringende kinderopvang: “Zelfs zaterdagen zijn mogelijk”

Bieke Verlinden deed in het verleden al veel inspanningen voor kinderopvang in Leuven en lanceert nu proefproject De Wondertjes.
Vertommen Bieke Verlinden deed in het verleden al veel inspanningen voor kinderopvang in Leuven en lanceert nu proefproject De Wondertjes.
In Leuven hebben veel gezinnen nood aan kinderopvang. Hoewel er in de stad grote inspanningen worden gedaan om tegemoet te komen aan de vraag, blijft een aantal gezinnen toch in de kou staan. “Specifieke doelgroepen vallen bij de toewijzing van plaatsen soms uit de boot. Proefproject De Wondertjes kan een antwoord bieden”, zegt schepen Bieke Verlinden (sp.a).

Ouders die dringend opvang nodig hebben - bijvoorbeeld omwille van een opleiding, een verhuizing of het onverwacht vinden van werk - vinden niet altijd tijdig opvang voor hun kinderen. Schepen van Zorg en Welzijn en voorzitter van Zorg Leuven Bieke Verlinden (sp.a) wil tegemoet komen aan die late aanvragen en lanceert een proefproject onder de naam De Wondertjes. “Zowel de Leuvense kribbes als onthaalouders voorzien al plaatsen voor ouders die Nederlandse les, een cursus inburgering of een opleiding van het OCMW of VDAB volgen. Maar het huidige aanbod volstaat niet en dat blijkt uit de noodlijst die het loket Kinderopvang van de stad bijhoudt. Veel gezinnen wonen in het centrum van Leuven en kunnen omwille van beperkte mobiliteit niet altijd ingaan op een aanbod in een deelgemeente. Daarnaast spelen ook de prijs van de opvang en de aangeboden opvangduur een rol.”

De onthaalouders in het proefproject bieden opvang, waarvan de kost wordt berekend op basis van het inkomen van de ouders

Schepen Bieke Verlinden (sp.a)

Meer concreet gaan de deelnemende onthaalouders zeven plaatsen voorbehouden voor dringende kinderopvang. De samenwerkende onthaalouders ‘de Wondertjes’ zijn aangesloten bij de dienst voor opvanggezinnen van Zorg Leuven en beginnen nog deze maand met de flexibele opvang in de Blijde Inkomststraat, op wandelafstand van het Centrum voor Basiseducatie Open School. “De onthaalouders reserveren de helft van hun plaatsen voor gezinnen die dringend opvang nodig hebben”, licht Bieke Verlinden toe. “Opleidingsvragen krijgen voorrang, maar ook andere gezinnen in dringende nood kunnen er terecht. De ouders kunnen een beroep doen op de opvang voor de duur van hun opleiding met een maximum van zes maanden. Indien nodig kan de termijn eenmaal worden verlengd. De onthaalouders in het proefproject bieden overigens opvang waarvan de kost wordt berekend op basis van het inkomen van de ouders. De Wondertjes kunnen ook opvang op zaterdag voorzien als daar voldoende vraag naar is”, besluit schepen Verlinden.

Aanvragen voor opvang op zaterdag kunnen doorgegeven worden via het digitaal loket kinderopvang of gericht worden aan de dienst voor opvanggezinnen op opvanggezinnen@zorgleuven.be of 016/24.80.84.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.