Leuven Jazz strikt toppers

WERELDSTER AVISHAI COHEN EN STUBRU-DJ LEFTO OP VIJFDE VERJAARDAG VAN FESTIVAL

Leuven Jazz is toe aan de vijfde editie en dat wordt gevierd met een topaffiche. Eind november 2016 raakte al bekend dat Avishai Cohen en Sun Ra Arkestra neerstrijken in de Dijlestad tussen 18 tot en met 26 maart. Gisteren voegden de organisatoren daar onder meer LeFtO & The Gaslamp Killer aan toe. "En ook de 80-jarige levende legende Ron Carter staat op het podium", zegt schepen Denise Vandevoort (sp.a).

Leuven Jazz heeft een eerste mijlpaal bereikt: het festival bestaat vijf jaar. Een verjaardag dus en dat wordt gevierd met mooie namen op de affiche. De organisatoren haalden werkelijk alles uit de kast om van deze vijfde editie een muzikaal hoogtepunt te maken in de geschiedenis van Leuven Jazz. Zo raakte eind november vorig jaar al bekend dat wereldster Avishai Cohen komt optreden. Ook Logan Richardson en Sun Ra Arkestra zullen neerstrijken op Leuven Jazz dat dit jaar plaatsvindt tussen 18 en 26 maart.

Stevige uitschieters

Gisteren maakten de organisatoren ook de andere namen bekend en ook daar zijn stevige uitschieters bij die naam en faam hebben in de wondere wereld van de jazz. "We denken dan bijvoorbeeld aan Ron Carter & Richard Galliano. Ook de twee sets van Bram De Looze zijn zeker het vermelden waard, net zoals de 'late night' met LeFtO & The Gaslamp Killer", zegt schepen van Cultuur Denise Vandevoort (sp.a). Geen Jef Neve op Leuven Jazz? Toch wel want hij maakt deel uit van een Belgische All Stars Band met onder meer Bert Joris.

B-Jazz Contest

Schepen Vandevoort is alvast van plan om een week lang te kamperen in Leuven. "Leuven ademt jazz tijdens Leuven Jazz", klinkt het. "Niet enkel in de concertzalen maar ook op andere locaties in de stad. In café De Libertad in de Muntstraat bijvoorbeeld waar je gratis concerten kan meepikken of deel kan nemen aan een quiz over jazz. Zelfs in de huiskamers weerklinkt er jazz en in Cinema ZED zijn er films over jazz. Wandel zeker ook eens tot in OPEK, waar de 'B-Jazz Contest' plaatsvindt. Uit 105 inzendingen uit 26 landen krijg je hier zes jonge ensembles voorgeschoteld aan de vooravond van hun internationale doorbraak. Daarbij ook twee Belgische kanshebbers: Hoera. en het Marithé Van der Aa Quartet."

Jef Neve

Ook de LUCA School of Arts heeft een mooi aandeel in Leuven Jazz. De jazzafdeling van LUCA -vroeger Lemmens- bestaat immers 30 jaar en dat wordt gevierd op dinsdag 21 maart met oud-studenten en docenten zoals daar zijn Jef Neve, Dree Peremans of Steven Delannoye, Dré Pallemaerts, Frank Vaganée en Bert Joris. "Leuven Jazz koestert de Belgen. Het zijn er eigenlijk te veel om op te noemen maar ze mogen in dit internationale festival niet ontbreken. Bram De Looze (ex-LUCA), het Gentse Steiger, Guillaume Vierset (met Harvest Group), het hipsterproof Beraadgeslagen (van Lander Gyselinck en Fulco Ottervanger), de Moondog-tribute van Condor Gruppe...En dan zorgt dj LeFtO nog voor een feestje tot in de vroege uurtjes met The Gaslamp Killer als sparringpartner. Kortom, redenen genoeg om langs te komen op Leuven Jazz", besluit schepen Vandevoort. Meer informatie via de website www.leuvenjazz.be

De organisatie stelt de affiche voor van Leuven Jazz 2017.
Vertommen De organisatie stelt de affiche voor van Leuven Jazz 2017.
Baert Marc
Vertommen