Leuven investeert 6,78 miljoen euro voor minder C02

Schepen Mohamed Ridouani bij de bouw van een energiezuinige nieuwbouw.
Foto Vertommen Schepen Mohamed Ridouani bij de bouw van een energiezuinige nieuwbouw.
Na drie jaar brainstormen heeft Leuven een ambitieus actieplan klaar liggen om tegen 2030 klimaatneutraal te worden. Na onderzoek blijkt namelijk dat de stad zwaar zal moeten investeren in de renovatie van haar gebouwen om zo energieverslinders weg te werken.

"Het klopt dat we inderdaad eerst ons eigen 'huishouden' op orde moeten zetten, want blijkt dat goed 60% van het totale energieverbruik van de stad vooral naar de opwarming van ons patrimonium gaat. Daarom hebben we voor de periode tot 2019 alvast 6,78 miljoen euro vrijgemaakt om het energieverbruik per vierkante meter vloeroppervlakte tegen 2019 te laten dalen met 30%", aldus Ridouani.


In de sporthallen van Kessel-Lo en Heverlee wordt de isolatie nu al herbekeken en gebouwen die er echt te slecht aan toe zijn, zoals het zwembad van Wilsele, worden vervangen door een energiezuinige nieuwbouw. "Om dit alles te financieren hebben we een energiefonds opgericht en elke euro energiekost die we daarmee zullen uitsparen, komt meteen terug in die pot terecht. Met Eandis onderzoeken we dan weer of het mogelijk is om warmtenetten op te starten. Bij grote bedrijven zoals AB Inbev is er heel wat warmteverlies tijdens de productie. Om die energie niet verloren te laten gaan, kunnen we die via een wisselaar en ondergrondse leidingen naar de wijken sturen om hen zo van warm water te voorzien", legt Ridouani uit. "Maar ook in de openbare ruimtes zullen we de zaken aanpakken, zodat we al eind 2014 in een 20-tal straten dimbare lichten zullen installeren. Bijkomend nemen we ons voertuigenpark onder de loep en zullen we ons personeel stimuleren om zoveel mogelijk de fiets te gebruiken."


"De bedoeling is dat we op termijn naar een autoluwe binnenstad gaan en daarom denken we eraan om randparkings voor leveranciers te creëren. Zij kunnen hun mastodont daar achterlaten om daarna met een 'groene' auto of een bakfiets naar het centrum te gaan. Door de uitbouw van een energieloket en nieuwe samenaankopen voor woningrenovaties willen we burgers verder stimuleren om energiezuinig te bouwen of te renoveren. Daarvoor kan je bij ons al komen kijken naar een warmtefoto die we lieten maken van de ganse stad en kan men bij ons ook goedkoop lenen (2% rente op lening van max. 10.000 euro, red.). Het actieplan wordt nu maandag voorgelegd aan de gemeenteraad. (KHK)