Leuven herdenkt oorlogsslachtoffers met struikelstenen

De aanleg van de gouden struikelstenen kon op heel wat belangstelling rekenen.
Foto Vertommen De aanleg van de gouden struikelstenen kon op heel wat belangstelling rekenen.
De stad Leuven werd zowel in WOI als in WOII zwaar getroffen door de wreedheden van de vijand. Om de oorlogsslachtoffers van het naziregime te herdenken, werden gisteren drie struikelstenen onthuld. "We mogen het oorlogsverleden van onze stad nooit vergeten", zegt schepen Denise Vandevoort (sp.a).

Schepen Vandervoort hecht zoals bekend veel belang aan zogenaamde herinneringseducatie. "Het (oorlogs)verleden mag nooit worden vergeten", klinkt het. "De straten waar de struikelstenen gelegd werden, zijn niet toevallig gekozen. In de Martelarenlaan en de Koning Albertlaan in Kessel-Lo woonden de twee broers Rothschild die samen met hun familie weggevoerd zijn. De meesten overleefden het niet.


In de Naamsestraat 73, ter hoogte van het college van de Hogenheuvel, ligt dan weer een Stolperschwelle, een grotere versie van een Stolperstein, het Duitse woord voor struikelsteen. Op die plaats was vroeger het Koninklijk Atheneum gehuisvest. Meer dan 50 leerlingen en leerkrachten werden slachtoffer van het Duitse nationaalsocialisme. 48 van hen hebben de oorlog niet overleefd."

Gedenktekens

Struikelstenen zijn goudkleurige gedenktekens in het voetpad voor de huizen van mensen die door de nazi's werden verdreven, gedeporteerd of vermoord. De struikelstenen zijn van de hand van de Duitse kunstenaar Gunther Demnig die ze zo noemt omdat je erover struikelt met je hoofd en hart. En je moet buigen om de tekst te kunnen lezen...


Leuven heeft overigens meer projecten lopen om de wreedheden van de oorlog nooit te vergeten. "Zo hebben we al twaalf jaar lang het project Weimar-Buchenwald, een zesdaagse studiereis waarbij elk jaar meer dan 200 leerlingen van het laatste jaar middelbaar van acht Leuvense scholen zich verdiepen in de oorlogsgeschiedenis. Ook het Atheneum KA2 De Ring neemt al jaren deel aan het Weimar-Buchenwaldproject", zegt schepen Vandevoort.


"Leerkracht Wilhelm Meyer kwam trouwens met het voorstel om op een aantal plaatsen in Leuven struikelstenen te plaatsen om de herinnering aan al het oorlogsleed ook in het Leuvense straatbeeld zichtbaar te maken."


(BMK)