Leuven duurste stad per vierkante meter

UNIVERSITEITSSTAD OVERTREFT ZELFS BRUSSEL

In een appartementsblok in de Vanden Tymblestraat staan enkele appartementen te koop.
Foto Baert Marc In een appartementsblok in de Vanden Tymblestraat staan enkele appartementen te koop.
Leuven is per vierkante meter de duurste stad van het land. Voor appartementen loopt de prijs voor één vierkante meter op tot 3.740 euro. Voor een huis is het gemiddeld 2.171 euro. Dat blijkt uit de analyse van Realo, de online marktplaats voor vastgoed. Daarmee laat Leuven vlotjes Antwerpen, Gent, Brugge, Hasselt en Mechelen achter zich. Zelfs in Brussel is één vierkante meter goedkoper.

Realo, de online marktplaats voor vastgoed, heeft een analyse gemaakt van 140.000 aankondigingen die gepubliceerd werden tussen november 2014 en november 2015. Daaruit blijkt onder meer dat Knokke-Heist nog steeds de koningin der dure gemeenten is want de prijs van een huis - uitgedrukt per vierkante meter - loopt er op tot 4.026 euro. Voor één vierkante meter appartement tel je dan weer 5.898 euro neer in de kustgemeente. Eerlijkheidshalve moeten we wel opmerken dat het om vraagprijzen gaat, maar dat geldt natuurlijk voor alle gemeenten in de analyse. Bovendien laat Realo optekenen dat de effectieve verkoopprijs van vastgoed doorgaans zo'n 10 procent lager ligt dan de vraagprijs.


Niet geheel onverwacht is Leuven de duurste leerling van de klas. De prijs per vierkante meter van een huis is gemiddeld 2.171 euro. Dat is duurder dan in Brussel waar één vierkante meter van een huis gemiddeld 2.138 euro kost. Geen enkele andere stad in ons land haalt de kaap van 2.000 euro.


Bij de appartementen wordt de eerder betreurbare koppositie van Leuven nog duidelijker. Eén vierkante meter kost je volgens Realo welgeteld 3.740 euro. Brussel klokt af op 3.170 euro en Brugge op 2.922 euro. Ook Gentse en Hasseltse appartementen zijn lang niet goedkoop want daar betaal je respectievelijk 2.864 euro en 2.527 euro per vierkante meter. Ter vergelijking: in Mechelen kost één vierkante meter gemiddeld 2.231 euro en in Antwerpen tel je 2.173 euro neer.

Meer middelen nodig van overheid

Conclusie: Leuven is per vierkante meter de duurste 'woonstad' van het land. Burgemeester Louis Tobback (sp.a): "Ik stel tegen mijn zin vast dat wonen in Leuven prijzig is. We proberen met alle middelen om Leuven betaalbaar te houden voor iedereen maar er zouden meer middelen moeten komen van de hogere overheid. We willen inzetten op sociale huurwoningen want de kans is groot dat mensen die in Leuven een sociale koopwoning nemen die zo snel mogelijk voor een meerwaarde willen verkopen."


Uit de analyse van Realo blijkt ook dat huizen en appartementen in Leuven minder lang op de markt blijven dan in andere steden. Voor huizen geldt dat het vastgoed gemiddeld 76,4 dagen te koop staat in de universiteitsstad. Enkel in Brugge (74,8), Aarschot (72,9) en Gent (71,4) worden de huizen nog sneller verkocht. Wat appartementen betreft doet geen enkele stad beter als Leuven. Gemiddeld staat een appartement in Leuven 78 dagen in de aanbieding. Ter vergelijking: in Brussel staat een appartement gemiddeld 97,5 dagen te koop. Hoewel de prijzen in beide steden hoog oplopen, blijkt Leuven dus bijzonder gegeerd bij de mensen, ondanks haar status als duurste stad voor appartementen.