Legale cannabis kopen? Het kan in de Diestsestraat!

Aytaç Bulut van UniQanna: de eerste legale cannabiswinkel in Leuven.
Vertommen Aytaç Bulut van UniQanna: de eerste legale cannabiswinkel in Leuven.
Cannabis gebruiken zonder high te worden? Daarvoor moet je naar de Diestsestraat. Daar heeft de eerste legale cannabiswinkel van de stad de deuren geopend. UniQanna biedt ‘veilige' hennepproducten aan. Het psychoactieve bestanddeel tetrahydrocannabinol (THC) zit niet of amper in de gedroogde bloemen en cannabisolie. De winkel heeft daarom geen vergunning nodig, is volledig legaal en valt niet onder de tabaks- of drugswet.

De producten die UniQanna aanbiedt bevatten cannabidiol (CBD) en werken relaxerend. “Onze producten komen allemaal uit Zwitserland, waar wij een eigen productiebedrijf hebben”, zegt zaakvoerder Aytac Bulut. “We laten de producten bovendien tweemaal testen, zo kunnen we garanderen dat ze voldoen aan de Europese normen. Als het THC-gehalte onder de 0,2% valt, zijn de producten helemaal legaal.”

In het verleden deed ‘Hempmade’, een hennepwinkel die ecologische hennepkleding en –textiel verkoopt, al zijn intrede in Leuven. Het verschil met UniQanna is dat je hier geen kledij kan kopen, maar producten die bedoeld zijn als aroma’s waar je ‘rustig en relaxt’ van wordt.

Aytaç Bulut van UniQanna: de eerste legale cannabiswinkel in Leuven.
Vertommen Aytaç Bulut van UniQanna: de eerste legale cannabiswinkel in Leuven.

“De hennepbloemen worden gedroogd, zodat ze een aangename geur verspreiden en dat werkt kalmerend”, aldus zaakvoerder Bulut.

Concurrentie op komst

De hennepwinkels zijn aan een opmars bezig. In Brussel zijn er al meer als dertig. Niet alleen in de Diestsestraat, maar ook in de Brusselsestraat en op de Diestesteenweg in Leuven komen er twee soortgelijke winkels bij.

“We merken dat we niet de enigen zijn die geloven in hennepplant als iets ecologisch en dat doet ons eigenlijk plezier. In de toekomst willen we ook isolatiemateriaal voor huizen ontwikkelen, zodat de kosten laag blijven.” Volgens de zaakvoerder biedt de hennepplant ongelofelijk veel mogelijkheden: “Het groeit veel sneller dan bomen, dus we hoeven geen bomen meer te kappen.”

Extra regelgeving

Schepen van handel Els Van Hoof (CD&V) is kritisch en wil dit niet zomaar laten gebeuren. Ze denkt na over een extra regelgeving: “De producten hebben een neurologisch effect op de hersenen, dus de nodige kwaliteit en inspecties moeten gebeuren. De politie kan zich laten assisteren door het voedselagentschap FAVV om extra inspecties uit te voeren, en dat gaan we in dit geval toch zeker laten gebeuren”

Aytaç Bulut van UniQanna: de eerste legale cannabiswinkel in Leuven.
Vertommen Aytaç Bulut van UniQanna: de eerste legale cannabiswinkel in Leuven.

Net zoals bij de nachtwinkels in Leuven vindt het stadsbestuur het belangrijk dat wat men verkoopt reglementair is. Bovendien willen ze niet dat dergelijke winkels zich in de buurt van scholen vestigen: “We gaan bekijken of er een bijkomende uitbatings- en vestigingsvergunning kan komen. Als dat voor nachtwinkels kan, moet dit voor hennepwinkels zeker ook lukken.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.