Leerlingen protesteren voor derde dag op rij tegen scholenfusie: “We werden niet betrokken bij de plannen”

Voor de derde dag op rij een zitstaking van de scholieren.
vertommen Voor de derde dag op rij een zitstaking van de scholieren.
In Leuven is er voor de derde dag op rij actie gevoerd tegen de geplande fusie tussen het Heilig Drievuldigheidscollege, het Sint-Pieterscollege en het Paridaensinstituut. Leerlingen hielden opnieuw een zitstaking en de protestpetitie kreeg ondertussen al meer dan 1.000 handtekeningen. “We werden niet betrokken bij de plannen”, aldus de leerlingen.

Het ongenoegen over project Perron 3000 –de fusie tussen drie Leuvense katholieke scholen- blijft leiden tot protestacties bij de leerlingen. Al voor de derde dag op rij organiseerden de leerlingen een zitstaking. De leerlingen zijn boos omdat ze niet betrokken werden bij de plannen. “Onze scholen zullen hun eigenheid verliezen in het nieuwe project. We hebben bewust gekozen voor de ene of de andere school en dat zal in de toekomst niet meer kunnen. Bovendien werden we als leerlingen niet betrokken bij de plannen voor Perron 3000”, aldus enkele protesterende leerlingen.

Zitstaking scholieren op de Grote Markt in Leuven, leerlingen HDC mogen niet buiten
vertommen Zitstaking scholieren op de Grote Markt in Leuven, leerlingen HDC mogen niet buiten

Ondertussen werd er ook een petitie gelanceerd tegen de plannen van drie grote katholieke scholen in Leuven om te fuseren. Meer concreet wil men vanaf het schooljaar 2021-2022 een gezamenlijke eerste graad organiseren op een aparte locatie. Voor de 2de en 3de graad zijn verschillende scenario’s mogelijk afhankelijk van wie er mee instapt. Donderdagmiddag stond de teller al op 1.059 handtekeningen tegen project Perron 3000. Het is onduidelijk wie het initiatief nam tot de petitie maar de boodschap is duidelijk. “Zowel bij een aantal leerlingen, leerkrachten als ouders is er ongenoegen over dit project. Omdat bij deze beslissingen de leerkrachten en leerlingen zelf niet betrokken geweest zijn, willen wij met deze petitie hen een stem geven. Als we genoeg handtekeningen verzamelen, kunnen we een duidelijk signaal overbrengen naar de directie en katholieke scholengemeenschap”, klinkt het in een tekst bij de protestpetitie.

Protest tegen de fusieplannen.
vertommen Protest tegen de fusieplannen.

Hans Luyten van project Perron 3000 liet gisteren al weten dat er een participatietraject wordt voorzien in de komende maanden. De directie verwacht tegen de jaarwisseling adviezen zowel van ouders, leerkrachten als leerlingen.

Protest tegen de fusieplannen.
vertommen Protest tegen de fusieplannen.
Protest tegen de fusieplannen.
vertommen Protest tegen de fusieplannen.
Protest tegen de fusieplannen.
vertommen Protest tegen de fusieplannen.
Protest tegen de fusieplannen.
vertommen Protest tegen de fusieplannen.
Protest tegen de fusieplannen.
vertommen Protest tegen de fusieplannen.7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Matthias Liekens

  Moest de vorige generatie zo gedaan hebben kregen we er een gratis oorveeg bij, bende snotneuzen

 • Klara Dolusic

  Als mn op de school zegt dat iedereen inspraak heeft maar ze luisteren niet, vind ik dat de kinderen hun stem mogen gebruiken. Maar dat werkt niet, daarom proberen ze visueel kunnen laten zien wat ze voelen. Omdat ze kinderen zijn neemt niemand ze ook serieus. En Tuurlijk, in die drie scholen zitten 3000, dat daarvan een paar er misbruik van maken en gewoon lessen willen missen. Wat had je gedacht? De haat dat deze kinderen krijgen is erg.

 • Jeanne Legrand

  Leerlingen die protesteren omdat ze niet mee rond de tafel mochten zitten ? Stel je voor .... de directie komt tegemoet aan een aantal voorstellen .... volgend jaar zitten er weer andere studenten en die willen natuurlijk weer wat anders. Wie gaat dat allemaal betalen ? Waar in godsnaam zitten die leerlingen met hun verstand ? Het is blijkbaar de dada van de huidige schoolgaande generatie .... absurde eisen stellen !!!!

 • Louis Heyens

  vraag eens aan de stakers wat men verstaat onder het begrip "eigenheid verliezen" of wat participeren betekent ... zodra ze deftig en verstaanbaar kunnen uitleggen wat men hieronder verstaat kan je zeggen dat ze al een beetje maatschappelijk begrip hebben. En 1.050 handtekeningen van leerlingen, leraars, ouders (vrienden, kennissen, familieleden, ...) dwz. 30-tal leerlingen en de rest zijn meelopers

 • Rudolphe V.DeBaere

  In welke maatschappij leven wij eigenlijk ? Die snotneuzen zouden beter met hun neuzen in de boeken zitten en studeren ipv te eisen, te protesteren, etc etc. Keuren die ouders dat allemaal goed ? Ze hebben het maar gedacht of de kindjes trekken de straat op om te betogen. Hoe lang zal dgl gedrag nog getolereerd worden ? Wat gaan die later doen als ze beginnen te werken ? Voor het minste dat het hen niet aanstaat, zullen ze betogen, roepen, tieren, en natuurlijk staken.