Leerlingen HDC en SPC in zitstaking tegen fusie met andere Leuvense scholen

Protest van leerlingen tegen Perron 3000.
RV Protest van leerlingen tegen Perron 3000.
De leerlingen van het Heilig Drievuldigheidscollege protesteren tegen de geplande samenwerking vanaf 2021 tussen hun school, het Sint-Pieterscollege en het Paridaensinstituut. De leerlingen houden momenteel een zitstaking op de speelplaats van het Sint-Pieterscollege.

Onrust in het Leuvense Heilig Drievuldigheidscollege nadat het Sint-Pieterscollege, het Paridaensinstituut en hun school bekend maakten dat de scholen vanaf 1 september 2021 willen samenwerken als één school onder de noemer ‘Perron 3000’. De leerlingen gaan niet akkoord met de plannen en houden momenteel een zitstaking op de speelplaats van de school. Meer concreet zien ze het niet zitten dat er een oriënterende eerste graad zou komen. Het zou vanaf september 2021 dus geen verschil meer maken of je de lessen in de eerste graad volgt in het Sint-Pieterscollege, het Heilig Drievuldigheidscollege of het Paridaensinstituut.

Volgens de schoolbesturen moet Perron 3000 een school worden voor alle leerlingen. “De nieuwe samenwerking past in de traditie van de scholen om hun organisatie in vraag te stellen maar biedt vooral een antwoord op de veranderde maatschappelijke verwachtingen”, klinkt het bij Frank Baeyens, Hilde Dengis en Chris Croes. “Aan het onderwijs van vandaag worden andere vragen gesteld in vergelijking met het verleden. Er is nood aan onderwijs op maat van de leerling maar ook op maat van de leraar. Leerlingen én leraren drijven ons want we zijn ervan overtuigd dat we met deze samenwerking kwalitatiever onderwijs kunnen aanbieden in Leuven.”

De leerlingen van het HDC zien het duidelijk anders en het is zo goed als zeker dat ook leerkrachten zich vragen stellen bij het geplande samenwerkingsproject. Ook in de andere scholen die betrokken zijn bij Perron 3000 worden vragen gesteld door leerlingen en leerkrachten. Later meer.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • sofie Geuth

  De leerling maakt de school ... Niet omgekeerd ...

 • Tom Dehelt

  Staking en grote monden al wat ze willen. Maar ze schuilen wel onder bomen en afdaken voor de regen.

 • Brigitte Van den Berghe

  Mijn dochter zit in Paridaens. Wij zijn ook absoluut tegen de fusie van de drie scholen. Op tv zegt de koepel van de Leuvense scholen, dat ze als eerste de trend willen zetten, zodat andere steden volgen. Deze trend is niet nieuw, maar bestaat reeds een aantal jaren in Wallonië (Marche-en-Famenne). In Sainte-Julie (waar ik ging) zit de 1ste graad. In Saint-Laurent zit de 2de en 3de graad (ASO en technisch) en in Saint-Roch zit de 2de en 3de graad (technisch en beroeps).

 • vandekempen bart

  de brede 1ste graad past in de linkse ideologische vernieling van ons onderwijs: iedereen moet en zal gelijk zijn. gevolg is nivellering naar beneden en geen keuzevrijheid meer voor de ouders. de katholieke zuil gaat hiermee lijnrecht in tegen de democratie en de eigen onderwijzers.

 • Jonathan Van Nylen

  Leerling HDC hier, we kiezen een specifieke school omdat we vinden dat een richting of de mentaliteit op die school ons het best past. Als je dan gaat beginnen over onderwijs op maat van de leerling moet je even je eigen verklaring nalezen...