Leerkracht Han Lasseel (28) lanceert tweede boek voor kinderen die niet graag lezen: “Actie, geen ellenlange beschrijvingen en niet te dik. Dat is het recept”

De Leuvense leerkracht Han Lasseel (28) publiceert opnieuw een boek voor kinderen die niet graag lezen. Eerder lanceerde Lasseel al ‘De Manniekies-In Hades’ schaduw’ met hetzelfde doel en nu is er dus ook ‘De Manniekies-Het Zilvermeer’. “Door ellenlange beschrijvingen weg te laten, blijft de lezer geconcentreerd op het verhaal”, aldus Lasseel.
Han Lasseel (28) geeft een tweede boek uit voor kinderen die niet graag lezen.
RV Han Lasseel (28) geeft een tweede boek uit voor kinderen die niet graag lezen.

Kinderen die niet graag een boek lezen: voor heel wat ouders is het realiteit in deze gedigitaliseerde tijden. De jonge leerkracht Han Lasseel uit Leuven wou kinderen opnieuw meenemen in de wondere wereld van kinderboeken en stapte naar uitgeverij C. de Vries-Brouwers met een origineel idee. De 28-jarige leerkracht kreeg groen licht en bracht ‘De Manniekies-In Hades’ schaduw’ uit. En met succes, want nu is er ook een tweede boek in de reeks voor kinderen die bewust op zoek gaan naar dunne boekjes. 

Dialogen maken de geschreven taal toegankelijker. Door ellenlange beschrijvingen weg te laten, kan de lezer zich blijven concentreren op het verhaal. De actie in het verhaal zorgt er dan weer voor dat de vaart in het boek blijft zitten. De boeken zijn ook bewust niet te dik zodat kinderen die eerder naar de dunne exemplaren zoeken, ze ook vinden. Tot slot hebben we gekozen voor een kaft met opvallende kleuren

Han Lasseel

Met ‘De Manniekies-Het Zilvermeer’ hoopt Han nog meer kinderen mee te nemen in een boeiend verhaal waarin de klimaatverandering geen onbelangrijk rol speelt. “Slechterik Hades wil Arkin uit de weg ruimen en schakelt daarvoor de natuurelementen in”, vertelt Lasseel. “Net zoals wij de gevolgen ondervinden van een uitgebalanceerd klimaat worden ook Arkin en zijn grot blootgesteld aan extreme weersomstandigheden. Hardnekkige droogte en vuurzeeën drogen de meren uit. Om zijn grot van voedsel en water te kunnen voorzien moet hij eropuit trekken. Een tocht die niet zonder gevaren is.”

Fantasie

Blijft de vraag: hoe schrijf je een boek voor kinderen die niet graag lezen? “De enige voorwaarde waaraan de kinderen moeten voldoen is een gezonde dosis fantasie. Als die voorwaarde ingevuld is, is het recept eenvoudig”, aldus Han. “Dialogen maken de geschreven taal toegankelijker. Door ellenlange beschrijvingen weg te laten, kan de lezer zich blijven concentreren op het verhaal. De actie in het verhaal zorgt er dan weer voor dat de vaart in het boek blijft zitten. De boeken zijn ook bewust niet te dik zodat kinderen die eerder naar de dunne exemplaren zoeken ze ook vinden. Tot slot hebben we gekozen voor een kaft met opvallende kleuren.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.