La Petite Bande schenkt archief aan stad

Het barokorkest van Sigiswald Kuijken in het stadsarchief.
Foto Patrick Vertommen Het barokorkest van Sigiswald Kuijken in het stadsarchief.

Het internationaal gewaardeerde barokorkest La Petite Bande heeft zijn archief geschonken aan de stad. De feestelijke overdracht vond gisteren plaats in het stadsarchief. "We gaan de geschiedenis van dit orkest met wereldfaam nauwgezet onderzoeken", zegt schepen van Cultuur Denise Vandevoort (sp.a).


Hoewel La Petite Bande een internationale reputatie geniet, is het orkest onder leiding van Sigiswald Kuijken al vele jaren sterk verbonden met Leuven. "Na decennia van concerten in binnen- en buitenland heeft La Petite Bande een zeer uitgebreid archief opgebouwd. Het ensemble verzamelde zo een indrukwekkende discografie met meer dan 90 titels. Het barokorkest resideert inmiddels al twintig jaar in Leuven. Daarom werd onlangs besloten om het unieke archief in bewaring te geven bij het Leuvens stadsarchief", zegt Vandevoort (sp.a).


Het is dit jaar overigens precies 45 jaar geleden dat Sigiswald Kuijken de eerste opname met zijn Petite Bande maakte. De naam verwijst trouwens naar het hoforkest van Jean-Baptiste Lully in het Versailles van Lodewijk XIV wiens muziek in 1972 als eerste op het programma van Kuijkens ensemble stond. En dit najaar staat er alweer een concertreeks in Japan op het programma. (BMK)