Kris Florquin gaat na 28 jaar op pensioen als directeur van het Miniemeninstituut: “Wat ik het meeste ga missen? Die ‘goeiemorgen’ die ik mijn leerlingen elke dag aan de schoolpoort wenste”

Kris Florquin wordt in de bloemetjes gezet door leerkrachten en leerlingen.
Vertommen Kris Florquin wordt in de bloemetjes gezet door leerkrachten en leerlingen.
28 jaar, zo lang was Kris Florquin (62) de directeur van het Miniemeninstituut in Leuven. Op het einde van dit schooljaar zegt hij vaarwel tegen de school, maar dat laten de leerlingen niet onopgemerkt voorbij gaan. Ze organiseerden vandaag verschillende activiteiten om hun directeur een laatste keer in de bloemetjes te zetten.

“Er wordt eerst een basketbalwedstrijd georganiseerd, waar de directeur dan scheidsrechter moet spelen. Directeur Florquin is begonnen als LO-leerkracht dus op die manier brengen we hem terug naar zijn tijd van vroeger. Nadien is er een free podium, waarop verschillende klassen een act brengen zoals dansen, zingen, toneel of een tekstje voorlezen”, zegt leerling Robbe Van Den Bulck uit het vijfde middelbaar. 

Als hij langskomt in de klas, staat elke leerling spontaan recht. Dat wil veel zeggen

Robbe Van Den Bulck
Kris Florquin fluit de basketbalwedstrijd tussen leerlingen en leerkrachten.
Vertommen Kris Florquin fluit de basketbalwedstrijd tussen leerlingen en leerkrachten.

De directeur in kwestie, die wist van niets: “Dit had ik niet verwacht. Ik moet hier blijkbaar een basketbalwedstrijd fluiten? Geen idee hoe, maar we gaan dat gewoon proberen. Wat ik het meest ga missen is het feit dat ik mijn leerlingen elke ochtend een ‘goeiemorgen’ kon zeggen aan de schoolpoort. Dat vond ik het tofste aan mijn job. Ik leefde echt voor die school. Wat ik nu ga doen, is nog een vraagteken. Mijn gezin zal mij wel meer zien en ik zal me waarschijnlijk wel engageren in de vrijwilligerssector”, aldus directeur Florquin. 

Ik leefde echt voor die school. Wat ik nu ga doen, is nog een vraagteken. Mijn gezin zal mij wel meer zien en ik zal me waarschijnlijk wel engageren in de vrijwilligerssector

Kris Florquin

Meneer Florquin is geliefd, zoveel is zeker. “Hij is heel begaan met elke leerling. Hij toont veel respect voor ons, welke achtergrond ook. Als hij langskomt in de klas, staat elke leerling spontaan recht, dat wil veel zeggen. Mijn mama heeft nog les van hem gehad en was toen al fan”, aldus leerling Robbe Van Den Bulck.

Kris Florquin (62), directeur Miniemeninstituut gaat na 28 jaar op pensioen.
Vertommen Kris Florquin (62), directeur Miniemeninstituut gaat na 28 jaar op pensioen.

“Tijdens de speeltijd komt de directeur geregeld eens langs om een babbeltje te slaan. Hij is graag gezien bij iedereen en gaat heel hard gemist worden. Als wij te laat op school aankomen, zal hij nooit boos zijn, maar eerder eens lachen”, reageren Silke Langsberg en Heleen Vlaeyen uit het zesde middelbaar. Met andere meisjes uit het vijfde, zesde en zevende middelbaar staken zij een dansje in elkaar als bedanking.

Grote schoenen te vullen

In september wordt Greet Cauwenberghs de nieuwe directeur van het Miniemeninstituut in Leuven. “Ik ben al van 2002 adjunct-directeur, dus Kris en ik werkten al op veel terreinen samen. Maar het gaat heel moeilijk zijn om zo’n figuur op te volgen, dat kan ik niet ontkennen. Het contact dat hij probeert te hebben met iedereen, zowel leerkrachten, leerlingen, alsook de buurt is onwaarschijnlijk. Dat ga ik niet kunnen overtreffen”, aldus toekomstig directeur Greet Cauwenberghs. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.