Koerdisch sp.a-lid slaakt op Leuvense gemeenteraadszitting noodkreet over Turkse inval

Gemeenteraadslid Aynur Tasdemir (sp.a) op archiefbeeld.
Vertommen Gemeenteraadslid Aynur Tasdemir (sp.a) op archiefbeeld.
"Help alsjeblief om de volkerenmoord op de Koerden in Noord-Syrië, die sinds 9 oktober aan de gang is, te doen stoppen". Dat heeft een emotionele Aynur Tasdemir (sp.a), een vrouw van Koerdische afkomst, maandagavond in de Leuvense gemeenteraad gezegd in een aanklacht tegen de Turkse aanval op Koerdisch gebied in Syrië. Na haar noodkreet volgde applaus op alle banken.

"Kinderen, baby's, ouderen, vrouwen, mannen... kortom onschuldige burgers worden vermoord, onthoofd, verdreven, bestolen, verkracht, uitgehongerd en verminkt met chemische wapens. Dit is pure waanzin en de wereld kijkt toe. Toen de Koerden tegen IS vochten waren ze bondgenoten. Momenteel is de EU jammer genoeg enkel bezorgd over een nieuwe vluchtelingenstroom, terwijl het overduidelijk is dat dit alles zal leiden tot een comeback van de jihadisten", aldus Tasdemir.

Geen vrienden

Het sp.a-lid riep de EU en België op tot het nemen van dwingende maatregelen. "Elke dag waarop wij van de veiligheid in Europa genieten, sterven er kinderen die we misschien hadden kunnen redden. We mogen niet machteloos met de armen over elkaar blijven toezien. 'Geen vrienden behalve de bergen'. Het beroemde Koerdisch spreekwoord is een feit. Koerden hebben geen vrienden", aldus Tasdemir. 
89 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • princen yvon

  Dit probleem is belangrijk genoeg om op alle fora te brengen. Het is immers een aanfluiting door Turkije, u.s.a, Rusland, ... van alle principes waarop onze wereld gebaseerd is. Dat navelstaarders hier niet van wakker liggen en zich er aan ergeren. Het zij zo. Ze zullen dan ook niet op hulp kunnen rekenen als het hier misgaat.

 • Cecarine De Smet

  Stop met Turks politiek spelletje hier in België te spelen. Ga het ginder zeggen, wij zitten daar voor niks tussen. Alhoewel ik de Turkse inval op de Koerden ook veroordeel. Maar dat gaat niks aan Erdogan zijn gedrag veranderen!

 • hilde van damme

  Haar partij SPa zwijgt in alle talen want die wil zoals altijd van twee walletjes eten.

 • Karel Vanormelingen

  Dubbele afschaffen en zeker in de politiek

 • Mieke Peeters

  Ik ga mij niet uitspreken over die hele problematiek, maar wat heeft dat in godsnaam met de Leuvenaar te maken?