Klimaatambassadeurs experimenteren met Changé Recyclé

Op het Hogeschoolplein stonden diverse ruilstandjes van Changé Recyclé.
Foto Vertommen Op het Hogeschoolplein stonden diverse ruilstandjes van Changé Recyclé.
Op het Leuvense Hogeschoolplein vond gisterenmiddag (donderdag, red.) van 12 tot 18 uur 'Changé Recyclé' plaats.

De Klimaatambassadeurs, twaalf Leuvense geëngageerde jongeren die op een jaar tijd twaalf uitdagingen rond klimaat en duurzaamheid aangaan, organiseerden een ruilbeurs, zonder geld, maar met 'Klimaxi' - houten blokjes die op zich niets waard zijn, maar wel gebruikt worden als ruilmiddel. "Tien 'Klimaxi' staan voor 1 uur tijdsinvestering", vertelt organiserend Klimaatambassadeur Nele Van der Schueren (17).


"Op basis daarvan moet je inschatten wat een oud item je waard is. Ben je gehecht aan een kledingstuk, dat ook nog eens in goede staat is? Dan zal je er meer voor vragen dan iets waar je letterlijk minder om geeft of dat al wat sleet vertoont."


De klimaatambassadeurs willen ons zo aanzetten om andere waarden te verkennen. "De vraag is niet hoeveel iets kost maar wel welke waarde jij eraan hecht. Zo kom je terug dichter bij het product. Eigenlijk is dat veel logischer dan alles in abstracte termen van geld uit te drukken", vult Bavo (18) aan.


Je kon op Changé Recyclé niet alleen oude spullen ruilen, je kan evengoed een dienst aanbieden.


"Henna tattoos, een kapsel make-over, je nagels laten lakken,... ook dat kan je ruilen. Het enige wat je moet doen, is er een waarde in Klimaxi voor bepalen", vertelt Nele nog. (ADPW)