Kleinkunstzanger Hugo Raspoet, bekend van 'Helena', overleden

Hugo Raspoet.
rv Hugo Raspoet.
De 77-jarige Vlaamse kleinkunstzanger en gitarist Hugo Raspoet is overleden. De man woonde jarenlang in Kessel-Lo en is bij het grote publiek bekend om zijn nummer 'Helena'. Dat nummer werd later nog gecoverd door Rocco Granata. Ook 'Mijn Koningskind' en 'Evviva il papa' waren een schot in de roos. Daarnaast was hij vertaler bij de toenmalige omroep BRT.

Hugo Raspoet werd geboren in Ganshoren op 2 november 1940. Hij behaalde aan de KU Leuven een licentie in de Romaanse talen en manifesteerde zich in dezelfde stad in 1962 al als chansonnier tijdens de liedjeswedstrijd 'Zitternliedjenin'. De doorbraak kwam er hetzelfde jaar met zijn liedje 'Mijn koningskind' in de televisiezangwedstrijd 'Ontdek de Ster'.

Bij De Nederlandse Pocketplaat, het platenlabel van Jo Van Eetvelde, belandden zijn eerste chansons op vinyl, waarbij hij voor zijn tweede EP de hulp kreeg van de toen piepjonge Wim (Wannes) Van de Velde.

Pas in 1969 kwam hij opnieuw fel in de spots, zij het door een incident. Voor het programma 'Stellig Stelling Nemen' op de toenmalige omroep BRT had hij het Vaticaan- en pauskritisch 'Evviva il papa' geschreven. De toenmalige top - van christendemocratische signatuur - van de BRT sloeg de zanger, zijn lied en het hele programma in de ban. Ook zag hij optredens geboycot of geschrapt.

De controverse en de sterk toegenomen belangstelling voor het kleinkunstgenre zorgden er echter ook voor dat Hugo Raspoet de kans kreeg zijn eerste, enig en titelloos album op te nemen. De in 1970 uitgebrachte LP bevat het onsterfelijke lied 'Helena'.

Verbitterd

Een jaar later kwam er nog de single 'Dag Lief'. Maar de zanger was verbitterd geraakt door de overdreven commercialisering van het kleinkunstgenre, de bovenmatige aandacht voor zijn 'Helena' en zag beoefenaars van het 'betere' Vlaamse lied naar zware elektrische gitaren grijpen.

"Ik zag het allemaal niet zitten toen de eerste rockjongens op het kleinkunst-podium verschenen. Dat was helemaal mijn richting niet. Ik snapte niet wat die wilden bereiken en ik kon me moeilijk akkoord verklaren met de gang van zaken. Voor mij primeert hoe dan ook de tekst: dat is het belangrijkste bij een lied", zei hij ooit daarover. In 1973 borg hij derhalve zijn gitaar op in de beschermhoes.

Raspoet bouwde een tweede carrière uit, bij de openbare omroep. Wie aandachtig naar de eindgeneriek van televisieprogramma's kijkt zal zijn naam geregeld vermeld zien als de man die voor de vertaalde ondertiteling zorgt. 
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • lieven klauwaert

  mijn innige deelneming aan alle Helena's

 • Martin Amelynck

  Was een prachtig nummer!

 • guido vermeyen

  prachtig lied, Helena.....veel te weinig gedraaid op radio 1, ze draaien daar liever 'rap" rotzooi en andere hollandse eikels: Rik De Leeuw.

 • jan Vanden Blarenboom

  ik heb zijn plaat ondertussen gedigitalliseerd en ik zing al zijn liedjes telkens mee: allemaal juweeltjes. Dank U Hugo, rust in vrede.

 • pascal devillé

  Bedankt Hugo voor je prachtig liedje Helena.