Josette (84) al 3 maanden aan appartement gekluisterd door defecte lift, eigenaar komt met weinig hoopgevende reactie

Voor de 84-jarige Josette Ruelens waren het niet bepaald de leukste maanden van haar leven. Sinds 3 april is de lift defect in het gebouw waar ze een appartement huurt en het ziet er niet naar uit dat er snel verbetering zal komen in de situatie. De vrouw wil nu samen met enkele medebewoners naar de vrederechter stappen om de eigenaar te dwingen de lift te laten herstellen. “We zijn het beu. De lift is eigenlijk al afgekeurd sinds 2011”, klinkt het.
Enkele bewoners van een appartementsgebouw op de Tiensevest zijn het beu dat de lift al maanden buiten dienst is.
Bart Mertens Enkele bewoners van een appartementsgebouw op de Tiensevest zijn het beu dat de lift al maanden buiten dienst is.

De bewoners van een appartementsgebouw met zes verdiepingen op de Tiensevest in Leuven zitten met de handen in het haar. En dat al drie maanden want zolang is de lift al buiten dienst… Niet bijzonder praktisch en al zeker de voorbije dagen niet nu de hitte zich in de appartementen heeft genesteld. 

Op de tweede verdieping woont een kankerpatiënt en op de vierde verdieping een koppel met twee kleine kinderen. Zelf woon ik op de derde verdieping en elke keer ik naar buiten wil gaan, wachten er me 51 trappen. Wij betalen toch voor een lift die werkt of niet?

Bewoonster Josette Ruelens

“De lift in het gebouw is al buiten gebruik sinds 3 april”, laten de bewoners weten. “Op de tweede verdieping woont een kankerpatiënt en op de vierde verdieping een koppel met twee kleine kinderen. Zelf woon ik op de derde verdieping en elke keer ik naar buiten wil gaan, wachten er me 51 trappen. Wij betalen toch voor een lift die werkt of niet?”

De bewoners proberen er de humor in te houden ondanks het feit dat er weinig of niets beweegt vanuit de eigenaar.
Bart Mertens De bewoners proberen er de humor in te houden ondanks het feit dat er weinig of niets beweegt vanuit de eigenaar.

Verschillende bewoners schreven al aangetekende brieven naar eigenaar Studentcomfort maar kregen niet meteen een hoopgevende reactie. “De eigenaar van het gebouw zou wisselstukken bestellen voor de lift maar daar kwam niets van in huis”, laat bewoner Stefaan Vermuyten optekenen. 

Afgekeurd sinds 2011

Erger zelfs, volgens de 84-jarige Josette Ruelens is de lift sinds begin april op non-actief gezet door de firma die het onderhoud van de liften voor haar rekening neemt om ongevallen te voorkomen. “Die lift is eigenlijk al sinds 2011 afgekeurd”, vertelt Josette. “Al die jaren bleef de lift werken maar op het einde stopte hij niet meer gelijk met de verdiepingen. Bijzonder gevaarlijk uiteraard. Er zou een nieuwe lift moeten komen maar de eigenaar beweegt niet wat dat betreft. Trappen doen is gezond laat men dan weten... Ik ben wel 84 jaar.”

Procedure

Eigenaar Studentcomfort heeft de bewoners ondertussen wel een antwoord gegeven op de klachten. Hoopgevend is dat echter niet en dat is nog zacht uitgedrukt. “Op dit moment is er een lopende procedure tegen de firma Min Liften aangezien zij hun verplichtingen niet meer nakomen en de restauratie van de lift niet uitvoeren. Het is moeilijk in te schatten tot wanneer deze procedure zal lopen. Uiteraard heeft het gehele gebouw nood aan een totale renovatie door de ouderdom van het pand. Wij moeten een beslissing nemen en daarom raden wij u aan om voor een meer comfortabele situatie op zoek te gaan naar een ander appartement.” 

Aangezien wij verhuren aan een jonge generatie is een afwezigheid van een lift geen probleem. Ofwel raden wij u aan om naar een lagere verdieping te verhuizen of te kiezen voor een appartement in een ander gebouw

Studentcomfort

“Aangezien wij verhuren aan een jonge generatie is een afwezigheid van een lift geen probleem. Ofwel raden wij u aan om naar een lagere verdieping te verhuizen of te kiezen voor een appartement in een ander gebouw. Wij kunnen - als er op het gelijkvloers of op de eerste verdieping een appartement vrijkomt - u verplaatsen. Vandaag is dit de enige oplossing.”

Iedereen die het gebouw betreedt, weet meteen hoe laat het is: trappen doen!
Bart Mertens Iedereen die het gebouw betreedt, weet meteen hoe laat het is: trappen doen!

De bewoners leggen zich niet neer bij die uitleg en hebben nu plannen om verdere stappen te ondernemen tegen eigenaar Studentcomfort. “Wat kunnen we anders doen? We overwegen nu om naar de vrederechter te stappen zodat de eigenaar het huurcontract, inclusief lift, moet nakomen. Ondertussen houden we er de moed in door grappige berichtjes op de deuren van de lift te plakken. We proberen er de humor in te houden maar eigenlijk is deze situatie allesbehalve grappig”, besluiten Josette Ruelens, Luc Schedin en Stefaan Vermuyten.
24 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Diana De Wit

  Ik zou de huur (excl. de kosten voor gebruik lift) op een geblokkeerde rekening zetten via een gezamelijke advocaat (vd huurders die zich benadeeld voelen) tot de lift hersteld is. Alle onkosten aftrekken van de huur na uitspraak Maar ik vrees dat er meer achter zit: ik denk dat de verhuurder de oudere huurders wil buiten bonjouren om op die manier aan jongere huurders te kunnen verhuren, met oog op nieuwe huurcontracten en vooral hogere lonen!

 • Erwin Vandriessche

  Het is de verhuurder zijn plicht om die herstellingen of vervanging van de lift in de korst mogelijke tijd te laten gebeuren. De huurders betalen trouwens hun huur ervoor. Maar als eigenaar afkomen dat het gebouw aan renovatie toe is en daarom die lift niet hersteld zal worden is totaal erover, zeker als je de huurders aanraadt een ander pand te gaan zoeken. Dit verhaaltje stinkt en zal enkel leiden tot huurverhoging! Niet alleen vrederechter maar ook huurdersbond inlichten!

 • Geert Landsman

  Op de overheid moet je niet rekenen want die doen niets aan huisjesmelkerij! De meeste politiekers verhuren zelf massa's panden en natuurlijk belastingvrij.

 • maurice snelders

  Géén huur meer betalen.

 • Daisy Daelemans

  Geen huur betalen is géén oplossing en wettelijk verboden. Dat geeft de eigenaar meer reden om je op straat te zetten. Start met de vrederechter, dan kan hij beslissen of je verder huur moet betalen nu het contract niet nageleefd word of je huur later terugvorderen.