Jong Vld Leuven vindt zakken slachtafval bij opruimactie: “Illegaal slachten veroorzaakt dierenleed”

Jong Vld Leuven stootte het voorbije weekend op een onaangename vondst tijdens een opruimactie. Op de carpoolparking aan het Vuntcomplex in Wilsele vonden ze naast gedumpte flessen en blikjes ook vuilniszakken met slachtafval. “In de zakken zaten een vacht, de botten en de ingewanden van een geslacht schaap”, zegt voorzitter Zjef Cokelaere. Volgens de Leuvense politie is het niet de eerste keer dat er aan het Vuntcomplex slachtafval wordt achtergelaten.
Jong Vld Leuven vond tijdens een opruimactie vuilniszakken met daarin slachtafval van een schaap.
vertommen Jong Vld Leuven vond tijdens een opruimactie vuilniszakken met daarin slachtafval van een schaap.

Jong Vld Leuven organiseerde op zondag 8 september een opruimactie. Daarbij passeerden ze ook aan de carpoolparking aan het Vuntcomplex in Wilsele. Niet verwonderlijk, want die parking staat erom bekend dat er veel afval wordt achtergelaten door sluikstorters. Damien Trigaux van Jong Open Vld kan het weten want hij komt dagelijks op de carpoolparking om te pendelen naar het werk. “Ik vond het noodzakelijk om iets te doen aan het afval dat de mensen hier dumpen. Helaas vonden we iets meer dan enkel lege flessen en blikjes”, klinkt het.

We stelden vast dat de zakken een bloedspoor achterlieten. Er zat een dood schaap in

Zjef Cokelaere, voorzitter van Jong Vld Leuven
De bewuste zak met daarin de resten van een schaap.
vertommen De bewuste zak met daarin de resten van een schaap.

Zjef Cokelaere, voorzitter van Jong Vld Leuven, was degene die plots twee gedumpte vuilniszakken zag liggen. “We waren nog geen uur aan de slag toen ik de vuilniszakken zag liggen”, vertelt Zjef. “We stelden vast dat de zakken een bloedspoor achterlieten en besloten om te kijken wat er precies in de vuilniszakken zat. Het bleek te gaan om een vacht, de ingewanden en de botten van een schaap. We hebben uiteraard meteen de politie op de hoogte gebracht. Ze waren snel ter plaatse en brachten de reinigingsdiensten op de hoogte die de dierlijke resten maandag zouden ophalen. Dit is echter nog steeds niet gebeurd en de vuilniszakken staan er dus nog steeds. Jong Open Vld hoopt dat de daders snel worden gevonden, al is onze hoop niet erg groot.”

Dit is niet de eerste keer. Elk jaar gebeurt dit wel eens. Op 12 augustus vonden we al resten van zes schapen

Marc Vranckx, woordvoerder bij de Leuvense politie
De politie van Leuven kwam meteen ter plaatse om de zaak te onderzoeken.
vertommen De politie van Leuven kwam meteen ter plaatse om de zaak te onderzoeken.

De politie bevestigt de feiten. “Die melding is inderdaad bij ons binnengekomen. En dat is niet de eerste keer. Elk jaar gebeurt dit wel eens”, zegt Leuvens politiewoordvoerder Marc Vranckx. “Op maandag 12 augustus werden ook al resten van geslachte slapen teruggevonden. Toevallig net na het Offerfeest, dat op zaterdag 10 augustus van start ging. Toen meldde een passant dat in de berm tussen Sellekensstraat en de autosnelweg E314 verschillende kadavers van schapen lagen. De patrouille trof in totaal de resten van zes dieren aan. Het ging om dierenkoppen, schapenvacht, beenderen en ingewanden. Vermoedelijk werden de dieren illegaal geslacht en hebben de daders de resten langs de kant van de weg gedumpt. De reinigingsdienst kwam de dierlijke resten toen opruimen.”

Onverdoofd slachten

Jong Open Vld stelt zich ondertussen grote vragen bij de praktijken van de sluikstorters. “We moeten stilstaan bij de ernst hiervan”, zegt Zjef Cokelaere. “Bij de grote impact op ons leefmilieu in de eerste plaats maar ook bij het vreselijke dierenleed dat illegaal slachten met zich meebrengt. Er zijn alternatieven voor onverdoofd slachten voorhanden die het dierenleed tot een minimum beperken. Dat dit op deze illegale manier gebeurt, betekent dat mensen niet voldoende geïnformeerd zijn over alternatieven of deze niet wensen te volgen.”

Ondanks de wansmakelijke vondst spreken de jongeren van Jong Open Vld toch van een geslaagde opruimactie. “We verzamelden zestien gedumpte zakken afval en we konden tien vuilniszakken vullen met restafval. Verder vulden we ook nog drie zakken PMD. We raden andere verengingen aan om ook eens een stukje van Leuven onder handen te nemen. Het is een geweldige teambuilding en zo draag je je steentje bij aan ons leefmilieu. Handen uit de mouwen en het zelf doen!”
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • caes jean-pierre

  Zoals iedereen weet zijn er in ons land bijna 200 soorten Belgen, en bij het vinden van een afvalzak, waar een vacht, botten en ingewanden van een schaap in te vinden zijn, denk ik wel, dat de politie weet bij welk soort van Belgen ze moeten zoeken.

 • Sam Valkenborgs

  Slachtafval levert niets op, snelheidsovertreders wel. Dat is de realiteit.

 • Jos Dupont

  Hang er een camera zoals aan de glasafval container aan de Aldi in Holsbeek waarvan je zo ziet dat hij nep daar ga je veel daders mee betrappen !!

 • Ron Leclerc

  Ja Islam wetten staan boven Belgische wetten toch.

 • Dominique Hermys

  Als dit niet de eerste keer is, hang er dan gewoon camera, 's.