Janseniuspark officieel geopend

STADSKANKER OMGETOVERD TOT GROENE OASE VAN 7.000 VIERKANTE METER

Het Janseniuspark is de nieuwe groene stadslong van 7.000 m2 groot.
Foto Vertommen Het Janseniuspark is de nieuwe groene stadslong van 7.000 m2 groot.
Het Janseniuspark aan de Minderbroedersstraat in Leuven is gisteren officieel geopend. Het gaat om een nieuw park van 7.000 vierkante meter waarvan de helft publiek toegankelijk is voor iedereen. Met heel wat erfgoed en ruimte voor ontspanning is het Janseniuspark een aanwinst voor de benedenstad. "Van betonnen stadskanker tot groene long", zegt schepen Carl Devlies (CD&V).

De stad Leuven is constant in transformatie. Beetje bij beetje krijgen de verschillende wijken nieuwe impulsen waarin meer ruimte voor groen de rode draad is in het verhaal. Het meest recente wapenfeit wat dat betreft is het Janseniuspark aan de Minderbroedersstraat. Dat splinternieuwe park opende gisteren de deuren voor het publiek. "Bijna dagelijks zie je onze stad evolueren op een doordachte manier", zegt schepen Carl Devlies (CD&V). "Elk plekje in Leuven proberen we volledig tot haar recht te laten komen. Het nieuwe Janseniuspark is een mooi voorbeeld van die aanpak. Het park telt 7.000 vierkante meter. Er is een publiek en semipubliek deel, elk 3.500 vierkante meter groot. De opening van dit park is zonder twijfel een opsteker voor de ontwikkeling van de benedenstad."

Sportterrein

In 2010 finaliseerde de stad Leuven het masterplan samen met architectenbureau De Gregorio & Partners en adviesbureau Resiterra dat gespecialiseerd is in binnenstedelijke projectontwikkeling. Het resultaat mag er zeker zijn want het Janseniuspark is een pareltje. Bezoekers vinden er onder meer wandelpaden met bankjes en voor de kinderen werd er een speeltuin aangelegd. Het Janseniuspark herbergt ook een sportterrein en dat is niet onbelangrijk voor de stadsscholen in de buurt. "Tijdens de lesuren kunnen scholen gebruik maken van het sportveld in het semipublieke deel. Dat is een absolute noodzaak voor de stadsscholen die amper nog open ruimte vinden om hun leerlingen frisse lucht en beweging te gunnen. Na de schooluren staat deze zone dan weer helemaal ter beschikking van buurtbewoners en andere Leuvenaars."

Nieuwbouwprojecten

"Het nieuwe park biedt ook een onderkomen aan verschillende woonvormen. Het historische en groene decor geeft een extra dimensie aan de nieuwbouwprojecten in het park. Lofts, luxueuze penthouses, bejaardenflats, starterswoningen en eengezinswoningen vormen een dynamische en sociale mix met eigentijdse architectuur. Via een voetgangersbrug is het park vlot bereikbaar vanuit het stadscentrum. Het is enkel nog wachten op een tweede aangrenzende brug vooraleer de verbinding naar deze groene oase helemaal op punt staat. In het Janseniuspark zijn trouwens ook enkele prachtige stukjes erfgoed opnieuw zichtbaar geworden voor de Leuvenaar. Zo werd het voormalige landbouwinstituut helemaal gerestaureerd en kan je de Jansenius- en Justus Lipsiustoren weer bewonderen. Vanaf de brug over de Dijle heb je dan weer zicht op de 14de-eeuwse Ursulinensluis. In het nieuwe Janseniuspark ervaren de mensen dat we de band tussen de stad en de Dijle opnieuw willen aanhalen. Dat gaan we ook doen op andere locaties in de stad want water en groen zijn cruciaal in de nieuwe stadsontwikkelingen in Leuven."