Janseniuspark legt middeleeuws Leuven bloot

NIEUWE GROENE LONG VAN 7.000 VIERKANTE METER OPENT IN SEPTEMBER

Achter het groen is nog een van de twee middeleeuwse torens te zien. Links ervan, aan het grijze hek, komt de voetgangersbrug.
Vertommen Achter het groen is nog een van de twee middeleeuwse torens te zien. Links ervan, aan het grijze hek, komt de voetgangersbrug.
Het Janseniuspark, zo heet het nieuwe park dat Leuven erbij krijgt. Het bijzondere aan dat 7.000 vierkante meter stukje groen is dat het een grotendeels onbekend stuk van het middeleeuwse Leuven blootlegt. Het park sluit aan op de 12de-eeuwse Janseniustoren en de Justus Lipsiustoren, die tot vandaag amper zichtbaar waren voor het grote publiek.

Onbekend en onbemind. Zo zou je het nieuwe park dat binnenkort publiek wordt nog het beste kunnen omschrijven. Vier jaar geleden was de hele site nog een grijze, betonnen parking van de KU Leuven, maar het fonkelnieuwe Janseniushof - een bouwproject dat enkele tientallen appartementen en woningen omvat - brengt daar nu verandering in. Nu het project de laatste fases ingaat, is de Leuvense projectontwikkelaar Resiterra gestart met de aanleg van een gloednieuw stadspark, dat de naam Janseniuspark meekrijgt. Het is 7000 vierkante meter groot, zal deels gebruikt worden door het Paridaensinstituut, en krijgt onder meer een sportveld waar men mini-voetbal en basketbal kan spelen, speeltuigen voor de kinderen en wandelpaden. Sterker nog: het park legt opnieuw een verborgen stuk van het middeleeuwse Leuven bloot. Zo sluit het Janseniuspark, dat langs de Dijle loopt, aan op de 12de-eeuwse Janseniustoren en de Justus Lipsiustoren, twee intacte en beschermde monumenten.

De voetgangersbrug wordt aangevoerd.
Vertommen De voetgangersbrug wordt aangevoerd.

Wondermooi zicht

De twee torens vormden in de Middeleeuwen de waterpoort aan de stadsomwalling, waarlangs de schepen Leuven binnenkwamen. De Janseniustoren was ooit de verblijfplaats van de Zuid-Hollandse bisschop Jansenius die er zijn intrek nam tijdens de 17de eeuw en de toren naar zichzelf vernoemde. Vandaag heeft de vzw Leuvense Katholieke Scholen aan de Dijle er haar vestiging, maar het gebouw was tot nu toe amper zichtbaar voor het grote publiek.


"Met het park willen we echt een onbekend stukje Leuvense geschiedenis in ere herstellen. Vanop de oevers heb je een wondermooi zicht op een stuk van het middeleeuwse Leuven waar tot nu toe amper iemand kwam", meent Carl Devlies, schepen van Ruimtelijke Ordening.

Voetgangersbrug

Om het Janseniuspark met het Leuvense stadscentrum te verbinden en de toegang tot de omliggende scholen te vergemakkelijken, legde projectontwikkelaar Resiterra gisteren een voetgangersbrug van 14 meter lang, 2 meter breed en een gewicht van 7 ton aan, die voor een doorsteek richting het Pater Damiaanplein zorgt. En ook daar speelt het historische aspect een grote rol. Want één van de laatste twee overblijvende en werkende stuwdammen in Vlaanderen - de 14de-eeuwse Ursulinensluis - wordt zo eenvoudig opnieuw zichtbaar. De sluis staat trouwens ook op de lijst van beschermde monumenten in Leuven.


"Het aanleggen van de voetgangersbrug is een belangrijke stap om zowel het Janseniushof als het park toegankelijker te maken voor de Leuvenaars. Ook de inwoners van het Janseniushof kunnen hun kinderen zo sneller naar de vlakbij gelegen scholen - zoals het Paridaensinstituut en het Heilig Drievuldigheidscollege - brengen", vertelt Erik Van Hoof, directeur bij Resiterra. Het Janseniuspark zal op termijn worden overgedragen aan de stad en wordt begin september opengesteld voor het grote publiek.