Janseniuspark biedt verrassingen op Open Monumentendag

De 12e eeuwse Justus Lipsiustoren (links) en de Janseniustoren (rechts, waren tot voor kort amper zichtbaar voor het grote publiek.
Andreas De Prycker De 12e eeuwse Justus Lipsiustoren (links) en de Janseniustoren (rechts, waren tot voor kort amper zichtbaar voor het grote publiek.
Met Open Monumentendag werd het Leuvense erfgoed zondag weer volop in de schijnwerpers gezet. Vaste prik zijn het stadhuis, de Hoorn, de Kruidtuin en sinds dit jaar ook de recent blootgelegde stadsijskelder. Maar de stad had ook een aantal opmerkelijke pareltjes in petto die wellicht nog te veel verdoken blijven.

Eén daarvan is de middeleeuwse tolpoort van bisschop Jansenius. Het nieuwe Janseniuspark legt een grotendeels onbekend stuk van het middeleeuwse Leuven bloot. Het park sluit aan op de 12de eeuwse Janseniustoren en de Justus Lipsiustoren, die tot voor kort amper zichtbaar waren voor het grote publiek. "De twee torens vormden in de middeleeuwen de waterpoort aan de stadsomwalling, waarlangs de schepen de stad binnenkwamen", vertelt Erik Van Hoof, CEO van Resiterra die het erfgoed opnieuw zijn plaats gaf met de ontwikkeling van het Janseniushof. "De toren was ooit de verblijfplaats van de Zuid-Hollandse bisschop Jansenius die er zijn intrek nam tijdens de 17de eeuw en de toren naar zichzelf vernoemde. Vandaag is de vzw Leuvense Katholieke Scholen er gevestigd."


Daarnaast is ook de oude stadsmuur vlakbij Minderbroedersstraat en de Kapucijnenvoer de moeite waard. Een zeldzaamheid, die binnenkort in ere wordt hersteld. Eveneens aan de Minderbroedersstraat en de Kapucijnenvoer kan je niet één maar drie zeldzame en goed bewaarde anatomische auditoria terugvinden. Dat zijn aula's uit de 19de eeuw waar chirurgijnen 200 jaar geleden lijken opensneden, zodat studenten geneeskunde de lichaamsanatomie in levende lijve konden bestuderen.


(ADPW)

Vlakbij de Minderbroedersstraat en de Kapucijnenvoer is er nog een klein stuk van de oude Leuvense stadsmuur te zien.
Andreas De Prycker Vlakbij de Minderbroedersstraat en de Kapucijnenvoer is er nog een klein stuk van de oude Leuvense stadsmuur te zien.