Investeren we binnenkort zelf in groene scholen?

Volgens de provincie moet het op termijn mogelijk zijn

Op het dak van het SALCO werden 310 zonnepanelen geplaatst.
Provincie Vlaams-Brabant Op het dak van het SALCO werden 310 zonnepanelen geplaatst.
Het Sint-Albertus-College (SALCO) heeft als eerste school in Vlaams-Brabant zonnepanelen aangekocht via een provinciale groepsaankoop. En als het van gedeputeerde voor Milieu en Duurzaamheid Tie Roefs afhangt, stopt de rol van het onderwijs daar niet. Op termijn moeten leerkrachten, ouders én leerlingen mee in groene energie kunnen investeren. 

Het SALCO liet 310 zonnepanelen plaatsen op het dak van de school, met dank dus aan een provinciale groepsaankoop. “Die groepsaankopen hebben sinds een jaar ruim zeshonderd extra installaties in Vlaams-Brabant opgeleverd”, klinkt het bij de provincie. “Het SALCO wil een duurzame en energiezuinige school zijn, dus de plaatsing van zonnepanelen kadert ook hier binnen de ambitie om de CO2-uitstoot met minstens dertig ton per jaar terug te dringen.”

Binnen de groepsaankopen die de provincie sinds een jaar aanbiedt, kan je opteren voor onder meer zonnepanelen, dak- en muurisolatie, en isolerende ramen. Het SALCO is de eerste school die eraan deelneemt, met een veld van liefst 310 zonnepanelen op het dak. Die zouden jaarlijkse 72.000 kWh kunnen genereren, goed voor 14,5 ton minder CO2. 

Energieke Scholen

“Het plaatsen van de zonnepanelen past binnen de ambitie van de school om de CO2-uitstoot te reduceren”, klinkt het nog. “Voor de installatie er kwam, kreeg de school advies van het Provinciaal Steunpunt Duurzaam Bouwen, dat ook nog andere duurzame maatregelen voorgesteld heeft. Het SALCO neemt dan ook deel aan het project ‘Energieke Scholen’, een samenwerking tussen de provincie en KS Leuven, de koepel van de zestien katholieke secundaire scholen.”

“Indien Vlaams-Brabant tegen 2040 klimaatneutraal wil zijn, moeten we ook het energieverbruik van de scholen aanpakken”, verklaart Roefs nog. “Scholen beschikken echter doorgaans over te weinig middelen om hun gebouwen te renoveren. Investeringen in de verduurzaming van de schoolgebouwen bieden op termijn nochtans een stevige financiële besparing.” En hier ziet Roefs ook een rol weggelegd voor leerkrachten, ouders én leerlingen. Die moeten op termijn zelf ook kunnen investeren in groene toepassingen voor de school, en dan ook de vruchten van hun investering kunnen plukken.

Concreet streeft de provincie naar een gemiddelde jaarlijkse CO2-reductie van minstens 30 ton per school, en een gemiddelde besparing op de energiefactuur van 6.500 euro. 

Op het dak van het SALCO werden 310 zonnepanelen geplaatst.
Provincie Vlaams-Brabant Op het dak van het SALCO werden 310 zonnepanelen geplaatst.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.