Impact nationale staking moeilijk in te schatten in Leuven

Gaat het hele land plat door de nationale staking op woensdag? Dat het openbare leven stevig vertraagd zal worden, is wel duidelijk maar van een totale stilstand lijkt in Leuven alvast geen sprake. “Bij de gemeentelijke diensten zal de impact eerder beperkt zijn”, stelt burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a).
BELGA

Vakbonden ACV, ABVV en ACLVB organiseren woensdag een nationale staking in Brussel en dat zal een impact hebben op het openbare leven in heel wat sectoren. De vakbonden spreken zelf van een staking van ongeziene omvang. Of dat scenario werkelijkheid wordt, zal woensdag blijken maar het is een feit dat heel wat bedrijven en openbare diensten er rekening mee houden dat er minder personeel aan de slag zal zijn. Dat zal quasi zeker het geval zijn in de sector van het openbaar vervoer. Bij De Lijn wordt alvast een verstoorde dienstregeling verwacht en mogelijk rijden sommige lijnen niet uit. Uit een rondvraag in Leuven blijkt alvast dat veel mensen preventief hun voorzorgen hebben genomen, onder meer door woensdag thuis te werken. Op de scholen verwacht men in het algemeen geen totale leegloop maar er wordt rekening gehouden met minder beschikbare leerkrachten. In het UZ Leuven is er uiteraard medische dienstverlening voorzien. Bij de stadsdiensten van de stad Leuven een gelijkaardig scenario maar burgemeester Mohamed Ridouani denkt niet dat de dienstverlening helemaal in het gedrang zal komen. “Op basis van onze ervaringen uit het verleden bij dergelijke stakingen denk ik dat de impact eerder beperkt zal zijn bij de stadsdiensten. Maar je kan het nooit helemaal juist voorspellen. We wachten woensdag af”, klinkt het.

Topdag?

Overigens zijn er ook sectoren die hopen dat de stakingsdag een topdag wordt qua omzet. Zo menen sommige taxichauffeurs dat er hen een topdag te wachten staat dankzij de nationale staking. Ook de Leuvense winkeliers hopen op een mooie omzet. “Onze winkel is alvast open en we hopen op een mooie omzet”, zegt Erik Meulemans van Schoenen Mertens. Nog dit: moest de reden van de staking u ontgaan zijn…de vakbonden komen op straat omwille van de magere loonmarge van de werkgevers tijdens het loonoverleg voor dit en volgend jaar. De vakbonden vinden de 0,8 procent waar de lonen in 2019 en 2020 mee mogen stijgen bovenop de index onvoldoende en mikken op een maximale loonstijging van 1,5 procent. De werkgevers wijzen dan weer naar de loonwet die stelt dat die maximale marge niet mag worden overschreden.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.