Imec presenteert chip die de hartslag en beweeglijkheid van ongeboren baby’s meet

Imec
Vertommen Imec
Het Leuvens onderzoekscentrum Imec en Bloomlife (een spin-off van imec Nederland) hebben een prototype ontwikkeld van ‘s werelds eerste mobiele elektrocardiogram (ECG)-chip. Het prototype meet de hartslag en beweeglijkheid van een foetus continu en nauwkeurig vanaf 20 weken zwangerschap.

Een zwangerschap luidt typisch een periode in van negen maanden opwinding en blije verwachting. Toch worden aanstaande ouders vaak ook geconfronteerd met periodes van onzekerheid over het welzijn van hun kind, vooral tussen doktersbezoeken in. Volgens Imec kunnen thuismonitoringsystemen een deel van die onzekerheid wegnemen en waardevolle inzichten opleveren. Helaas zijn de oplossingen die vandaag worden aangeboden doorgaans beperkt tot het opvolgen van de gezondheidsparameters van de moeder, of het monitoren van weeën.

De chip kan geïntegreerd worden in een kleine, draagbare apparaten en is gekoppeld aan een app waarmee zwangere vrouwen het welzijn van hun baby eenvoudig van thuis kunnen volgen.“In een volgende stap gaan we de technologie onderwerpen aan een klinische studie, zodat we de meetresultaten van de chip verder kunnen valideren. Op termijn zijn we niet alleen van plan een consumentenproduct te lanceren, maar ook een tool die door medisch gekwalificeerd personeel kan worden gebruikt”, zegt Eric Dy, co-founder en CEO van Bloomlife, in een persbericht.

De ontwikkeling van dit prototype werd financieel ondersteund door VLAIO.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.