Ignace (28) fietst 26.000 kilometer naar Japan

14 MAANDEN ONDERWEG OM GELD IN TE ZAMELEN VOOR ALS-ONDERZOEK

In het kader van Music for Life begint Ignace Van den Broeck aan een fietstocht dwars door Europa naar Azië.
Foto RV In het kader van Music for Life begint Ignace Van den Broeck aan een fietstocht dwars door Europa naar Azië.
In het kader van Music for Life begint Leuvenaar Ignace Van den Broeck (28) zondag aan een fietstocht van 26.000 kilometer richting Azië. Eindbestemming is Tokio. Ignace wil met zijn tocht - die 14 maanden zal duren - geld inzamelen voor de ALS Liga.

Nu zondag staat er iets bijzonder te gebeuren aan het UZ Gasthuisberg in Leuven. Naast de verkoop van boterkoeken en koffie ten voordele van het onderzoek naar de spierziekte ALS begint Leuvenaar Ignace Van den Broeck er aan de uitdaging van zijn leven. De 28-jarige man vertrekt met zijn fiets richting Japan om geld in te zamelen voor de ALS-liga. Voldoende reden voor professor Philippe Van Damme en zijn medewerkers om Ignace uit te zwaaien. Helemaal op zijn eentje wil Ignace - die zijn job aan de kant schoof voor deze uitdaging - een afstand van liefst 26.000 kilometer afleggen in 14 maanden tijd.


"Ik wil met dit initiatief de ALS-liga steunen en ik roep iedereen op om dat ook te doen. Ik hoop met mijn fietstocht zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het onderzoek naar de ziekte. Tijdens mijn reis zal ik meerdere ALS-centra en patiënten bezoeken. Mijn actie zal zowaar twee Music for Life-periodes overbruggen en dat is nog nooit eerder gebeurd. Met mijn tocht wil ik in het bijzonder bijdragen voor het fonds 'A Cure for ALS' dat het onderzoek naar de spierziekte financiert."


Als geoefend fietser twijfelt niemand er bij de ALS-liga aan dat Ignace zal slagen in zijn uitdaging voor het goede doel. Zijn avontuurlijke tocht gaat dwars door Europa - de opwarmingsetappe zeg maar - en brengt Ignace vervolgens naar Azië waar de beproeving ten einde zal komen in de Japanse hoofdstad Tokio, hopelijk met tegen die tijd een aardig bedrag op zak voor het onderzoek naar de spierziekte.

Doctoraat

De 28-jarige Leuvenaar kwam in contact met ALS via het doctoraat van zijn vriend Steven Boeynaems die gespecialiseerd is in de ziekte. Boeynaems is aan de slag aan Stanford University waar hij de onderliggende mechanismen van ALS bestudeert. Wereldwijd lijden er zo'n 450.000 mensen aan ALS. In ons land zijn er momenteel zo'n duizend mensen met de ziekte. Jaarlijks sterven er 200 personen aan ALS en helaas komen er elk jaar evenveel patiënten bij. ALS-patiënten raken letterlijk gevangen in hun lichaam omdat ze niet meer kunnen bewegen, spreken of ademen terwijl de geestelijke en zintuiglijke vermogens wel intact blijven. Tot op heden is er nog geen medicijn voor genezing, maar de wetenschap blijft hard zoeken naar een remedie tegen de dodelijke spierziekte. In afwachting daarvan doet ALS Liga België er alles aan om de laatste levensjaren van patiënten zo kwalitatief mogelijk te maken via het fonds MaMuze en door onderzoek naar de ziekte te stimuleren en te financieren.