Homans bekijkt intrekking erkenning Al Ihsaan-moskee, stad Leuven valt uit de lucht: “Nog nooit klachten gekregen over moskee”

De Al Ihsaan Moskee in Leuven
PATRICK VERTOMMEN De Al Ihsaan Moskee in Leuven
Vlaams Minister-President Liesbet Homans (N-VA) start een procedure om de erkenning van de Leuvense moskee Al Ihsaan in te trekken omdat er salafisme zou worden verspreid. Het Leuvense stadsbestuur reageert verbaasd, en betreurt de manier waarop dit aan het licht komt.

Het stadsbestuur van Leuven heeft momenteel geen weet vanwaar de klachten komen. “We hebben dit vernomen via de pers maar hebben nog geen enkel element van het dossier waarop de minister zich baseert ontvangen. Als we dat hebben, gaan we het hoe dan ook onderzoeken en binnen de twee maand advies geven. Over het feit dat ze salafisme verspreiden vallen we uit de lucht”, zegt schepen van erediensten Carl Devlies (CD&V). Het stadsbestuur van Leuven vindt de manier waarop dit aan het licht komt betreurenswaardig. “Laat ons toch eerst een onderzoek doen en bezorg het materiaal waarop deze uitspraken gebaseerd worden. Als men dit zo publiekelijk beweert, moet er toch een hard dossier zijn? Op deze manier wordt de moskee gewoon publiekelijk gestigmatiseerd”, aldus schepen Devlies.

Lichte tik

De Al Ihsaan moskee aan de Vaartkom maakt al sinds 1976 deel uit van de Leuvense samenleving. De betrokken moskee laat in een officieel statement weten dat ze de beweringen ontkennen. In 2017 kwam de moskee wel al eens in opspraak nadat een imam verkondigde dat vrouwen een lichte tik konden krijgen bij ongehoorzaamheid. De betrokken imam werd toen geschorst. Volgens minister Homans respecteert de moskee ook nu de erkenningscriteria om subsidies te krijgen niet en zou er radicaal islamitisch onderwijs onderwezen worden. 

Veel inspanningen

Een erkenning als moskee maakt naast preken in het Nederlands ook een Nederlands verslag op de website en een democratisch verkozen bestuur mogelijk. “Een erkenning intrekken is een serieuze aangelegenheid en zou de goede samenwerking in het gedrang brengen. Er zijn al niet zoveel moskeeën in Vlaanderen erkend”, zegt schepen Devlies. Stad Leuven benadrukt dat ze tot op heden geen negatieve informatie hebben ontvangen over de moskee, integendeel zelfs. “Wij hebben noch van de politie, noch van de stadsdiensten of de buurt negatieve informatie ontvangen over de betrokken moskee. Integendeel, we hebben een goed contact met hen. De moskee doet heel wat inspanningen naar de omgeving toe. Ze organiseerden recent nog een publieke iftar”, klinkt het bij de stadsbestuur.

Salafisme

Eerder liet oppositiepartij N-VA Leuven weten dat ze een spoedbijeenkomst vragen van de commissie veiligheid van de Leuvense gemeenteraad. “Het is onaanvaardbaar dat de Al Ihsaan moskee met Leuvense subsidies het salafisme verspreidt in onze stad. In 2017 kwam de moskee al eens in opspraak en toch krijgt ze jaarlijks 12.500 euro subsidie van het schepencollege om te werken aan een positieve beeldvorming over de islam en moslims. Dan kan je even goed pyromanen subsidiëren om op brandgevaar te wijzen”, klinkt het N-VA fractievoorzitter Lorin Parys.

“Blijkbaar wist N-VA Leuven hier van tevoren al van via de Minister. Hebben zij informatie of een dossier? Leg dan uw kaarten op tafel. Het is duidelijk dat Minister Homans en N-VA Leuven in nauwe verbinding met elkaar staan. Dat is een probleem voor de democratische instellingen”, aldus Carl Devlies.

Deken Dirk De Gendt en Mohamed Ridouani in de Al Ihsaan-moskee in Leuven
Vertommen Deken Dirk De Gendt en Mohamed Ridouani in de Al Ihsaan-moskee in Leuven1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • avelino garcia

    In het vrije Westen zullen moskeeën altijd een probleem zijn, waarom? omdat zij onze vrije manier van leven nooit zullen of kunnen aanvaarden. Moslimmannen zullen de vrouw nooit als hun gelijke zien, hun ego is daar veel te groot voor. In de moskee is er nog altijd segregatie tussen man en vrouw, ook thuis worden de kinderen met segregatie opgevoed. Stel deze praktijken strafbaar en denk niet aan stemmenbelang, het gaat hier om onze vrije manier van leven.