Hockeycoach (40) veroordeeld tot 8 jaar cel voor jarenlange aanranding en verkrachting spelers

Christophe C. aan de rechtbank in Leuven.
kar Christophe C. aan de rechtbank in Leuven.
Een gewezen coach van een Leuvense inlinehockeyploeg is veroordeeld tot 8 jaar cel voor de jarenlange aanranding en verkrachting van enkele van zijn spelertjes. Met een van hen begon hij zelfs een ‘relatie’ toen het kind amper 14 jaar was.

De lijst met aanklachten tegen Leuvenaar Christophe C. (40) was lang. Verkrachting van zowel minder- als meerderjarigen, aanranding van de eerbaarheid, bezit en verspreiden van kinderporno en informaticabedrog in twee verschillende dossiers. De rechter achtte alle tenlasteleggingen bewezen. Volgens de rechtbank misbruikte C. 14 jaar lang verschillende minder- en meerderjarigen. Telkens volgens dezelfde modus operandi. “Op een manipulatieve en bedrieglijke wijze maakte hij misbruik van zijn gezags- en machtspositie. Het is bovendien bijzonder onrustwekkend dat de beklaagde tot op vandaag nog steeds geen graten ziet in de feiten die hij pleegde”, omschreef de rechter de houding van de veertiger in het vonnis. 

Grote waas

Rond de persoon van C. hing volgens het Openbaar Ministerie een grote waas. Hij ging meestal door het leven onder een pseudoniem. Hij was ingeschreven bij zijn moeder in Heverlee, maar daar was hij niet vaak te vinden. Op en naast het indoor hockeyveld was C. vanaf 2009 wel dikwijls te vinden als trainer en vanaf 2014 als voorzitter van de club. Daar ging hij tegenover zijn spelertjes zeer manipulatief te werk. Vooral als het op zijn favorieten aankwam, bij voorkeur jongetjes van 12 tot 14 jaar. Hij beloofde hen de hemel op aarde en maakte hen wijs dat hij hen naar de eerste ploeg zou loodsen, maar daar stond wel iets tegenover. Zo zou hij zeker twee spelertjes meermaals verkracht hebben. Met een toen 17-jarige speler begon C. omstreeks 2010 in het geheim een ‘relatie’ die eindigde in 2016. Een meisje in de club viel eveneens ten prooi aan haar hockeycoach. Toen zij niet inging op zijn avances stelde hij haar voor een ultimatum. Of met hem naar bed gaan of geen wedstrijden meer spelen. 

Toch kon C. lang onder de radar blijven. “De beklaagde stelde alles in het werk om voor de buitenwereld een positief imago te hebben, terwijl zijn houding ten aanzien van de slachtoffers uiterst bedreigend en kleinerend was”, aldus de rechter. De coach was ook kind aan huis bij een van zijn slachtoffers thuis.

Trektocht naar Compostela

Hij manoeuvreerde zich zo binnen het gezin van een 13-jarige hockeyspeler, waarmee hij ook een relatie onderhield terwijl hij zichzelf opstelde als stiefvader van de jongen. Vorige zomer vertrok hij met de jongen op trektocht naar Compostela. Het thuisfront maakte hij wijs dat ze in groep zouden reizen, maar in werkelijkheid was hij alleen met de minderjarige. Het was de moeder die via berichten op de iPad uitkwam op de situatie en de politie verwittigde. 

C. werd veroordeeld tot 8 jaar cel. Hij moet zich daarna 10 jaar lang ter beschikking stellen van de strafuitvoeringsrechtbank. En hij mag 18 jaar lang in geen enkele functie nog in contact komen met minderjarigen. De veertiger wordt voor vijf jaar ontzet uit zijn rechten. In totaal moet C. een voorlopige schadevergoeding van om en bij de 35.000 euro aan zijn slachtoffers. De veertiger zat voor de feiten vier maanden in voorlopige hechtenis. Het Openbaar Ministerie vorderde de onmiddellijke aanhouding voor C., die zelf niet aanwezig was bij het voorlezen van het vonnis. Volgens de rechtbank waren er onvoldoende redenen om de man meteen aan te houden. 
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jonathan Wouters

  Dergelijke roofdieren mogen niet meer vrijkomen. Dat weet je nu al praktisch zeker dat hij het weer zal doen.

 • Wim Offermans

  En het toppunt is dat ze nog denken dat ze de kinderen een dienst bewijzen. Puur eigenbelang natuurlijk.

 • Lucas Vanbist

  veroordeeld tot 10 jaar, OK, en de rechtbank ziet geen rednen voor aanhouding... waarom niet? Straks gaat die naar Spanje en kost het ons weer 100.000 euro of zo om dit gast op te pakken. Veroordeeld = de bak in

 • Cedric Dellasz

  35.000 euro voor jarenlang in de kont onvrijwillig gegrepen te worden als jongeman is wel vrij extreem miniem!

 • DIRK VAN DESSEL

  Slechts 8 jaar ?