Het meeste ad fundums gedronken? Proficiat, je wint de gele trui

De drinkwedstrijd bij studenten in Leuven vond plaats in café Dulci.
Baert Marc De drinkwedstrijd bij studenten in Leuven vond plaats in café Dulci.
De helaasheid der dingen, maar dan in het echt. Dat speelde zich woensdag en donderdag af in de Leuvense fakbar Dulci. Zij reikten truien uit voor de beste drinkers tijdens hun ‘24-uren van Dulci’. Erg ongepast, vinden zowel schepen van studentenzaken Bieke Verlinden als politiewoordvoerder Marc Vranckx. 

Van woensdagmiddag 12 uur tot donderdagmiddag 12 uur konden er in fakbar Dulci in de Naamsestraat flink wat truien worden verdiend. De gele trui was voor de persoon die op 24 uur tijd het meeste ad fundums Stella van 25 centiliter kon drinken. De groene trui beloonde dan weer de beste ‘sprinter’, zoals in de Tour de France ook het geval is. De winnaar van de groene trui moest op een tijdspanne van twee uur zoveel mogelijk ad fundums drinken. Ook de beste jonge drinker werd beloond. Er was een witte trui voorzien voor de eerstejaarsstudent die het meeste ad fundums achterover kapte. En geen nood, er werd ook aan de dames gedacht. Zij konden een roze trui winnen. De bolletjestrui beloonde dan weer de student die het meeste shotjes dronk binnen de 24 uur. 

De politie kan er alleszins niet mee lachen. “Dit is onverantwoord. Dit is niets minder dan aanzetten tot ongebreideld alcoholgebruik en dat past absoluut niet in de campagnes die wij op dit moment aan het voeren zijn. Wij willen net aan het licht brengen dat er teveel op een onverantwoorde manier met alcohol wordt omgegaan en dan gaan ze zoiets organiseren. Dit strookt niet met bijvoorbeeld de campagne om tussendoor eens een watertje te drinken. Als er tijdens die 24 uur een student naar het ziekenhuis moet of moet opgepakt worden omdat hij of zij teveel heeft gedronken, zal de verantwoordelijke een proces-verbaal krijgen. Alcoholmisbruik in de gaten houden is onze prioriteit en zo’n evenement pas absoluut niet. Dat is echt niet meer van deze tijd”, meent politiewoordvoerder Marc Vranckx.

Politiewoordvoerder Marc Vranckx is niet te spreken over het initiatief van de studenten.
Vertommen Politiewoordvoerder Marc Vranckx is niet te spreken over het initiatief van de studenten.

Ook schepen van studentenzaken Bieke Verlinden (sp.a) keurt het initiatief af. “Dit is verontrustend. De hele hulpverlenende gordel en de KU Leuven merken dat er een drankcultuur gepromoot wordt. Die combinatie van plezier en alcohol zit zo ingebakken en dat zou niet mogen. De mentaliteit is dat je enkel plezier kan maken als je je lazarus drinkt. Er zit sowieso al wat groepsdruk achter en zeker als er dan nog een wedstrijd wordt georganiseerd. Gemiddeld slapen er drie mensen per nacht in de cel. Dat is gewoon teveel en op die manier gaat het alleen maar meer worden. We moeten dringend een mentaliteitswijziging teweeg brengen. Ouders moeten daar bijvoorbeeld ook in betrokken worden. We moeten hier, net zoals bij roken, aan werken. Lucky Luke rookte ook en dat was stoer. Drinken is het nieuwe roken. Als je goed kan drinken, ben je een goede student. Maar niets is minder waar. Gezondheid daalt, overlast stijgt. Ik vind het jammer dat mensen zich op die manier in de kijker willen zetten. Dit is een brug te ver”, zegt Verlinden.

Vorige week werd er bij het startschot van de 24 urenloop nog aandacht geschonken aan de oktobercampagne van LOKO. Dit jaar werd gekozen voor verantwoord drinken, het ‘smart drinking project’ van de stad Leuven, KU Leuven, UZ Leuven en AB InBev. Uit een studie van de KU Leuven blijkt dat 37 procent van de eerstejaarsstudenten te veel alcohol drinkt.

Schepen van studentenzaken Bieke Verlinden pleit voor een mentaliteitswijziging bij studenten.
Vertommen Schepen van studentenzaken Bieke Verlinden pleit voor een mentaliteitswijziging bij studenten.

De winnaars van de truien kregen het kleinood achteraf trouwens niet mee naar huis. Zij zullen de truien later mogen ophalen. Hoeveel ad fundums de winnaars gedronken hadden, is niet duidelijk.

De drinkwedstrijd onder studenten vond plaats in fakbar Dulci.
Baert Marc De drinkwedstrijd onder studenten vond plaats in fakbar Dulci.9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eddy Van De Velde

  Laat die studenten die dat willen doen zich toch amuseren. Alles moet zo correct zijn tegenwoordig.

 • Jozef Van Schuerbeeck

  Die cafébaas moesten ze een ferme boete geven.

 • Nele Massaer

  Dit was al jaren traditie bij Diana...24h van de pocket! Bierkoningwedstrijd: elk uur op een liedje ad fundum en na 24h finale... de winnaar opende daarna het galabal

 • Peter Buyck

  Onbegrijpelijk. Onaanvaardbaar zelfs. Artsen, advocaten, psychiaters in opleiding die dan later alcoholverslaafden moeten helpen... ja zelfs camoagnes tegen alcohol in het verkeer, bingen, ...

 • Geert Hebbrecht

  er valt toch zeker wat voor te zeggen om jongeren tijdens hun middelbare studie eens zelfstandig te leren denken ipv altijd als schapen mee te lopen met de kudde onder invloed van 'de groepsdruk'. En misschien ligt het ook wel aan onze maatschappij die geen kritische stemmen meer verdraagt