Het meest absurde verkeersbord van België staat in Leuven, maar daar is een reden voor

Dit opmerkelijke verkeersbord staat sinds enkele dagen op het Engels Plein.
Vertommen Dit opmerkelijke verkeersbord staat sinds enkele dagen op het Engels Plein.
Sinds enkele dagen staat er op het Engels Plein aan de Leuvense Vaartkom een wel erg opmerkelijk verkeersbord. Hoe zo'n absurde combinatie van verkeersborden in de binnenstad terecht komt?   Navraag leert dat het om een deel van een experimentele kunstroute gaat, georganiseerd door het kunstenaarscollectief LABO.

“Het is een kunstwerk van Peter Van Eyck en het benadrukt dat wij als individu altijd een eigen keuze hebben”, vertelt Ine Lammers, oprichtster van LABO, een experimenteel kunstenplatform in Leuven. “We hoeven niet per se kuddegedrag te vertonen, maar we hebben ten allen tijde de keuze om alle richtingen op te gaan, of om net een andere richting te kiezen. Wij willen zowel jonge als gevestigde kunstenaars een platform geven om zich te laten inspireren door de omgeving. We hebben een wandeling van een uur, beginnende aan de nieuwe jachthut aan OPEK, met op de route kunstwerken van kunstenaars uit heel Vlaanderen.”

Experimentele kunstroute in Leuven. Een werk van Peter Van Eyck.
Vertommen Experimentele kunstroute in Leuven. Een werk van Peter Van Eyck.
De jachthut aan OPEK van Pieter Janssens maakt deel uit van de experimentele kunstroute van LABO in Leuven.
Vertommen De jachthut aan OPEK van Pieter Janssens maakt deel uit van de experimentele kunstroute van LABO in Leuven.

Jachthut voor everzwijnen

Ook aan OPEK houden heel wat mensen verbaasd halt: een heuse jachthut biedt sinds enkele dagen een overzicht op de jachthaven. “De Vaartkom is de meest hippe spot van Leuven met binnenkort (misschien) een openluchtzwembad. Hoog tijd voor een nieuw project. Kunstenaar Pieter Janssens roept de bewoners op om mee een oogje in het zeil te houden. Want nu de everzwijnen massaal oprukken vanuit Wallonië en opgejaagd wild zijn in het Meerdaalwoud, zullen ze hun terrein ongetwijfeld verleggen naar de stad”, verklaart Lammers. Janssens heeft trouwens al twintig jaar een atelier aan de Leuvense Vaart, op de site van de Molens Van Orshoven.

Experimentele kunstroute in Leuven.
Vertommen Experimentele kunstroute in Leuven.
Experimentele kunstroute in Leuven.
Vertommen Experimentele kunstroute in Leuven.

Op de kunstroute staat ook een container van Ambrogio, met daarin allemaal plaatsen langs grote snelwegen tussen Brussel, de Belgische kunst en de Franse grens. “Je ziet de sporen en littekens van routes gebruikt door mensensmokkelaars en vluchtelingen die Engeland proberen te bereiken. Het zijn tussenruimtes, grensgebieden, achterkanten. Andere beelden tonen dan weer ingrepen van de autoriteiten om smokkelroutes tegen te gaan, afrasteringen en prikkeldraad. Het geheel wordt ondersteund door een audiofragment, een originele opname uit politie-onderzoek van telefoontaps tussen mensensmokkelaars en hun slachtoffers. Het brengt de abstracte mens achter het onbewogen landschap benauwd dichtbij”, zegt Lammers hierover. Dit is een kunstwerk van Lavinia Wouters.

Experimentele kunstroute in Leuven.
Vertommen Experimentele kunstroute in Leuven.
Experimentele kunstroute in Leuven. De leegstaande parking aan de Vaartkom vormt het decor voor één van de kunstwerken.
Vertommen Experimentele kunstroute in Leuven. De leegstaande parking aan de Vaartkom vormt het decor voor één van de kunstwerken.

Het kunstenaarscollectief kreeg zelfs van de stad Leuven de onderzette Vaartkomparking ter beschikking. Een mooie geste voor een parking die toch maar zelden gebruikt wordt. De experimentele kunstroute begon vorige week vrijdag en loopt nog tot en met 5 mei. De route is elke dag geopend.

Experimentele kunstroute in Leuven. Ine Lammers bij het werk ‘inbedding’ van Jos Jacobs.
Vertommen Experimentele kunstroute in Leuven. Ine Lammers bij het werk ‘inbedding’ van Jos Jacobs.
Experimentele kuntsroute in Leuven.
Vertommen Experimentele kuntsroute in Leuven.
Experimentele kunstroute in Leuven.
Vertommen Experimentele kunstroute in Leuven.
Experimentele kunstroute in Leuven. Het werk ‘inbedding’ van Jos Jacobs.
Vertommen Experimentele kunstroute in Leuven. Het werk ‘inbedding’ van Jos Jacobs.
Experimentele kunstroute in Leuven.
Vertommen Experimentele kunstroute in Leuven.
Experimentele kunstroute in Leuven.
Vertommen Experimentele kunstroute in Leuven.
Experimentele kunstroute in Leuven.
Vertommen Experimentele kunstroute in Leuven.
Experimentele kunstroute in Leuven.
Vertommen Experimentele kunstroute in Leuven.
Experimentele kunstroute in Leuven.
Vertommen Experimentele kunstroute in Leuven.69 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • dol de peeze

  Een Davinci een Rembrandt, zelfs een Picasso dat is kunst maar dit is alleen maar verwarrend voor de weggebruiker. Maar de rest is toch ook maar slechte kunst hoor. Tegenwoordig moet je gewoon maar een idee hebben dit in een vorm gieten en het is kunst. Een drol op de stoep kan ook kunst zijn want het is een expressie van de vrijheid van de hond die hem daar de kans heeft om daar te poepen. Voila kunst het is maar hoe je het uitlegt.

 • Mario Adams

  Ik ga ook kunstenaar worden en borden '80 km/u' hangen in bebouwde kom...

 • gustaaf carpels

  Kunst mag niet dienen om automobilisten op een verkeerd pad te laten rijden leuven is al de meest onvriendelijke stad voor automobilisten maar hun accomodatie wordt wel betaalt door deze automobilisten dus verwijderd dat onzinnig bord Of verander de structuur maar nu kost het de mensen hun reeds dure benzine,diesel en tijd En voor wat

 • Ronny Vansteelandt

  Bij de volgende snelheidsboete schrijf ik een bezwaar waarin staat dat ik me niet aan kunstwerken langs de weg moet houden want ik zie het verschil niet tussen dat en een echt verkeersbord.

 • pol van de velde

  Op een containerpark staat meer kunst dan op de getoonde foto's.