Hengst Goya, 36 jaar oud en nooit hoefijzers nodig gehad: “Wellicht het oudste paard van de streek”

Het paard van Christel Verheyden is 36 jaar geworden en dat is hoogst uitzonderlijk.
Vertommen Het paard van Christel Verheyden is 36 jaar geworden en dat is hoogst uitzonderlijk.
Voor Christel Verheyden uit Kessel-Lo was vandaag een bijzondere dag. Haar hengst Goya werd 36 jaar en dat is een uitzonderlijk hoge leeftijd voor een Belgisch warmbloedpaard. “Misschien wel het oudste paard van de streek”, vertelt Christel. “Goya is al 32 jaar mijn beste vriend. Hoewel hij hoogbejaard is, gaan we nog drie tot vier keer per week samen op stap.”

Christel Verheyden uit de Kapellekensweg in Kessel-Lo is al heel haar leven bezig met de paardensport. 32 jaar geleden kwam Goya in haar leven, toen nog een jonge hengst van vier jaar. Ondertussen is Goya nog altijd in haar leven en dat is uitzonderlijk, want het gebeurt maar zelden dat een Belgisch warmbloedpaard de gezegende leeftijd van 36 jaar bereikt. “Ik herinner me nog goed de dag dat Goya bij mij kwam. Hij was toen net zadelmak. Je kon er wel op gaan zitten, maar eigenlijk kon hij nog niets. Het was nog een ‘groentje’ om het zo maar even uit te drukken. Ik heb Goya alles geleerd. Springen bijvoorbeeld, maar ook dressuur. Eigenlijk was Goya net iets te sterk voor mij. Ik voelde me er niet helemaal zeker op tijdens het springen. Daarom heb ik het bij dressuur gehouden en ik moet zeggen dat Goya altijd goed heeft gepresteerd. Samen zijn we toch enkele klassen gestegen in al die jaren.”

Goya – vernoemd naar de Spaanse kunstenaar - toonde zich dan wel een getalenteerd dressuurpaard, maar eigenlijk was de hengst eerder voorbestemd voor een carrière als springpaard. “Goya stamt af van Romeo. Dat is een bekende hengst die veel goede springpaarden heeft voortgebracht. Maar zoals ik al zei: ook als dressuurpaard heeft Goya een mooi parcours afgelegd”, zegt Christel trots.

Het is ongelofelijk wat Goya allemaal nog kan op zijn leeftijd en dat trouwens zonder hoefijzers. Die heeft hij nooit gehad. Sterke hoeven!

Christel Verheyden

Pensioen

Tot 2005 toonde Goya zijn kunsten in de dressuur, maar daarna mocht hij met pensioen. “Ik ben toen gestopt met tornooien, maar thuis bleef ik wel rijden met Goya. Hij was ondertussen al op leeftijd en dan is het belangrijk om zijn spieren soepel te houden. Ook nu nog gaan we per week drie tot vier keer samen op stap, telkens een uurtje. En in het weekend doen we nog een uitstapje. Nu Goya zo’n gevorderde leeftijd heeft bereikt – zeg gerust hoogbejaard- heb ik gelukkig veel steun en hulp van de smid, de dierenarts, mijn buurman Jos en mijn man Louis. Zo moeten we bijvoorbeeld de voederbieten in stukjes snijden, want hij heeft al enkele tanden minder. Goya krijgt ook een speciale voedermix voor ‘senioren’. Het is ongelofelijk wat Goya allemaal nog kan op zijn leeftijd en dat trouwens zonder hoefijzers. Die heeft hij nooit gehad. De dierenarts zei 32 jaar geleden al dat zijn hoeven zo sterk waren dat hij geen hoefijzers nodig had. Toch wel een straf paard, maar vooral mijn allerbeste maat die ik een mooie verjaardag toewens. Ik hoop dat we nog vele jaren samen op pad kunnen gaan”, besluit Christel.

Vertommen
Vertommen
Vertommen
Vertommen
Vertommen
Vertommen11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Soraja Salluyts

  Mooi dier mooie leeftijd geniet van je oude jaartjes die je nog mag krijgen en ik hoop op 40 maar hoop is gevaarlijk hé veel plezier oude paard en vooral veel plezier voor de jaren of maanden die je nog mag beleven je bent een prachtige viervoeter op jawel hoge beentjes :-)

 • mark germanus

  Proficiat en nog vele gezonde jaartjes voor Goya.

 • Carine Gabriels

  Geen ijzers is dan ook veel gezonder voor een paard, de hoef stuwt het bloed rond in het lichaam, veel beter voor hart en bloedsomloop. Zal niet de reden zijn van zijn ouderdom, maar heeft zeker geholpen.

 • Petra Moerman

  Zaalig! En hij ziet er best goed uit. Je zal er van verschieten hoeveel "oudjes" er rondlopen.... 1 van mijn merries wordt 37 in juni...ik wens elk paard nog vele gezonde jaren toe.

 • Luc De Bruyn

  zelfs op zijn gezegende leeftijd, nog een flinke, mooie jongen, nog vele jaren zijn je alvast toegewenst !!