Hartverwarmende telefoonronde: senioreninspecteurs van politie Leuven bellen alle 80-plussers die nog thuis wonen op

Senioreninspecteur Jean-Lou De Graef .
Politie Leuven Senioreninspecteur Jean-Lou De Graef .
Senioreninspecteurs Patricia Van de Walle en Jean-Lou De Graef van de politie Leuven zijn in coronatijden nog meer steun en toeverlaat van de ouderen. Omdat veel 80-plussers geen internet hebben en vaak in de eenzaamheid glijden, bellen de inspecteurs hen op. Ze vragen hen hoe het gaat, of ze vragen hebben rond het coronavirus en of ze iets voor hen kunnen doen. 

De senioreninspecteurs contacteerden de stadsdiensten met de vraag of ze ook samen iets extra konden doen voor de senioren in de stad. Het plan rijpte om alle 80-plussers een brief te sturen met heel wat nuttige informatie rond het coronavirus, zoals telefoonnummers waar zij terechtkunnen met hun vragen. In een tweede fase zouden alle Leuvense 80-plussers een telefoontje krijgen, met uitzondering van de mensen die in een gemeenschap, serviceflat of een rusthuis wonen. Zij worden immers voldoende omkaderd.

Dankbaar

Het college van burgemeester en schepenen gaf onmiddellijk toestemming voor dit initiatief, waarna de stadsdiensten vorige week de brief verstuurden. De 80-plussers reageerden verrast, maar erg dankbaar. Ze voelden zich door het initiatief niet vergeten. Enkelen onder hen belden dan ook de senioreninspecteurs om hen te bedanken. 

Door de coronamaatregelen hebben we allemaal minder contact met onze omgeving”, vertelt een bezorgde schepen van senioren Denise Vandevoort. “Maar dat geldt des te meer voor 80-plussers die nog thuis wonen en nu niet kunnen terugvallen op familie, vrienden en buren. Zij missen misschien broodnodige hulp, terwijl ook de eenzaamheid zwaar kan wegen. Daar willen we vanuit stad Leuven iets aan doen. De senioreninspecteurs zijn de geknipte vertrouwensfiguren om deze mensen te bereiken.”

Leuven Helpt

Deze week komt deel twee van de actie aan bod: heel wat alleenstaande en kwetsbare 80-plussers in de stad mogen zich verwachten aan een telefoontje van de politie. Daarenboven krijgt iedereen die opgebeld wordt en de senioreninspecteurs nog niet kent, een flyer toegestuurd. Nadat het coronavirus bedwongen is, plannen Patricia en Jean-Lou een huisbezoek bij deze mensen. 

Voor hun hartverwarmende telefoonronde krijgen de senioreninspecteurs hulp van de studenten-, horeca- en ziekenhuisinspecteurs . Wordt het tijdens het gesprek duidelijk dat een senior hulp nodig heeft (bijv. om boodschappen te doen, of naar de apotheek te gaan) in deze periode van coronamaatregelen, dan wordt dit gemeld aan ‘Leuven Helpt’, het initiatief van de stad waarbij Leuvenaars worden samengebracht om elkaar te helpen. Er wordt dan een vrijwilliger uit de buurt gezocht waarop de senior een beroep kan doen.

Onze 80-plussers slaan er zich goed door. Dat neemt niet weg dat een helpende hand welkom is

An Mondelaers, projectdeskundige seniorenbeleid in Leuven

De doelgroepeninspecteurs zullen senioren die slechts af en toe nood hebben aan een babbeltje, rechtstreeks doorverwijzen naar de Stertelefoon. Deze senioren zullen dan wekelijks gebeld worden.

“Onze 80-plussers slaan er zich goed door. Dat neemt niet weg dat een helpende hand welkom is. En er zijn veel helpende handen die tekeningen maken, brieven schrijven en boodschappen doen voor mensen die niet buiten kunnen of mogen komen”, zegt An Mondelaers, projectdeskundige seniorenbeleid van de stad Leuven.

Ben je geraakt door deze actie en wil je graag ook zelf het verschil maken voor een mede-Leuvenaar, stel je dan kandidaat op ‘Leuven helpt’.

Senioreninspecteur Patricia Van de Walle.
Politie Leuven Senioreninspecteur Patricia Van de Walle.