Groen streng voor N-VA in moskee-kwestie

Meerderheidspartij Groen reageert afwijzend op de werkwijze van N-VA in het onderzoek naar de Al Ihsaan-moskee in Leuven. Volgens Groen is de hardheid van de lokale afdeling ongezien en niet gepast, omdat er op die manier een hele geloofsgemeenschap wordt geviseerd.
PATRICK VERTOMMEN

Zoals bekend heeft Vlaams minister-president Liesbeth Homans (N-VA) de procedure opgestart om de erkenning van de Al Ishaan-moskee in Leuven in te trekken. Volgens Homans – die zich baseert op officiële informatie na een onderzoek – is er een salafistische organisatie actief die in de moskee onderwijs organiseert dat “mogelijk een risico vormt op de verspreiding van extremisme”. Burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a) wil de feiten afwachten en ook meerderheidspartij Groen is die mening toegedaan. Net zoals burgemeester Ridouani haalt Groen uit naar de manier waarop de lokale afdeling van N-VA omgaat met de kwestie over de geviseerde moskee. “De driestheid en hardheid waarmee N-VA een hele geloofsgemeenschap in de salafistische hoek probeert te drummen is niet aanvaardbaar”, aldus Groen.

Schepen David Dessers van Groen heeft ook bedenkingen bij de aanpak van Liesbeth Homans. “Geen discreet overleg vooraf met de stad en de veiligheidsdiensten – laat staan met de moskee zelf – maar veralgemenende beschuldigingen, rechtstreeks in de media. Als er problemen zijn, moeten en zullen we die aanpakken. Maar we staan absoluut niet toe dat mensen en gemeenschappen tegen elkaar worden opgezet. We hebben geen olifant in een porseleinwinkel nodig en kiezen meer dan ooit voor solidariteit, verbinding en onderling respect.”
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jos Dupont

    Ik geloof niet in uw groen geloof! In geen enkel geloof , zo naïef ben ik niet !

  • caes jean-pierre

    Het is algemeen geweten, dat de groene de hand boven het hoofd houden van de vreemdelingen, en zeker van de islam, maar ja, als je de kopstukken van groen bekijk, dat zegt genoeg.

  • jos theys

    Gisteren was de minister driest en hard. Vandaag is het de lokale afdeling . Subsidies intrekken lijkt mij een efficiënte mogelijkheid om gevaarlijke personen daar weg te krijgen. Niemand heeft iets gezegd over de groene geloofsgemeenschap.