Geschorste prof niet meer welkom aan KUL

SHAUN C. (50) KREEG IN 2015 AL NEGATIEVE EVALUATIE AAN UNIVERSITEIT

Professor Shaun C.
Foto RV Professor Shaun C.
Scheikundeprofessor Shaun C. (50) heeft van KU Leuven zijn ontslagbrief gekregen na twee interne negatieve evaluaties. De prof was er sinds december 2016 al geschorst omdat hij correctioneel veroordeeld werd tot 10 maanden voorwaardelijk voor de aanranding van minderjarigen. "In deze zaak heeft het louter te maken met zijn professioneel functioneren", bevestigt rector Rik Torfs.

Shaun C. uit Leuven werd in december vorig jaar tot 10 maanden voorwaardelijk veroordeeld door de correctionele rechtbank omdat hij drie minderjarige meisjes had aangerand. Zelf vond de chemieprofessor dat hij geen seksuele bedoelingen had toen hij met drie minderjarige vriendinnetjes van zijn dochter douchte, tot op hun onderbroek strippoker speelde of hen betastte tijdens logeerpartijen. "Ik ben gewoon speels en impulsief", verdedigde hij zich. De rechter had daar geen oren naar en wees erop dat C. op geen enkele wijze rekening had gehouden met de fysische en psychische schade die hij bij de minderjarigen veroorzaakt had. Zijn werkgever, de Katholieke Universiteit Leuven, besliste daarop om de man tijdelijk te schorsen. C. tekende beroep aan tegen het vonnis en de universiteit wou daarop wachten om een definitieve beslissing te nemen. Maar die komt er nu vroeger dan verwacht omdat de man binnen de universiteit ook geen onbesproken blad bleek te zijn. De docent kreeg in twee jaar tijd twee onvoldoendes.


Rector Rik Torfs beaamt. "Hij is sinds 1 april niet meer in dienst bij ons en dat heeft alleen te maken met zijn professioneel functioneren intern. Niet om zijn houding tegenover andere personen. Na een onvoldoende evaluatie twee jaar geleden volgde al snel een nieuwe evaluatie waarop hij opnieuw een onvoldoende scoorde in juni 2016", recapituleert Torfs. "Hij tekende wellicht beroep aan omdat een tweede negatieve evaluatie tot ontslag leidt. Het gebeurt niet vaak, maar af en toe. Op 30 januari dit jaar werd dat beroep dan afgewezen. Het is allemaal heel correct afgewikkeld."

Niet herpakt

De docent werd nooit op non-actief gezet naar aanleiding van zijn negatieve evaluaties binnen de universiteit. "Als iemand onvoldoende scoort, heeft dat geen gevolg op zijn functioneren. Het is dan de bedoeling om iemand de mogelijkheid te geven om zich te herpakken maar dat is hier niet gebeurd", besluit Torfs.


De chemieprof was jarenlang actief op de afdeling kwantumchemie en fysicochemie van de Leuvense universiteit. In december vorig jaar werd hij in de correctionele rechtbank veroordeeld tot 10 maanden voorwaardelijk voor de aanranding van drie minderjarige meisjes. Zelf wuifde hij die aantijgingen altijd weg. De feiten kwamen aan het licht in oktober 2014 wanneer de moeder van een toen 15-jarig meisje naar de politie stapte. Ze diende een klacht in omdat de professor haar dochter drie jaar eerder had aangerand tijdens een logeerpartijtje. Daarna volgden nog twee gelijkaardige klachten van vriendinnetjes van de dochter van de vijftiger. Zij getuigden onder meer hoe ze na een voedselgevecht bij de prof in bad of in de douche moesten en hoe hij hen betastte in hun slaap. De jongste meisjes die hij aanrandde, waren amper elf jaar oud. Binnenkort zal hij zich opnieuw moeten verdedigen voor het hof van beroep in Brussel. Voor een datum in die zaak is het nog te vroeg volgens zijn advocaat.