Geen grote parking in Leuven Noord?

STAD LIJNRECHT TEGENOVER BEN WEYTS (N-VA) IN PROJECT AAN STATION

Op deze locatie zou de parking moeten komen.
Vertommen Op deze locatie zou de parking moeten komen.
Komt er een grote parking in project Leuven Noord? Die is volgens de stad noodzakelijk, maar Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) ziet dat anders. Volgens Weyts zal die parking meer files veroorzaken in en rond Leuven. "Onze stad heeft nood aan die parking en het gevaar voor meer files is lang niet zo groot", countert schepen Carl Devlies (CD&V).

Het Leuvense stadsbestuur is niet opgezet met de visie van minister Weyts (N-VA) op de geplande parking in Leuven Noord. In dat deel van Leuven moet op termijn onder meer een wetenschapspark verschijnen, al is dat nog niet voor morgen, want de Vlaamse overheid moet het regionaal stedelijk gebied nog afbakenen. Toch wil de stad Leuven de nieuwe parking in Leuven Noord zo snel mogelijk gerealiseerd zien. Het zou gaan om een parking voor minstens 1.500 wagens die op termijn nog kan worden uitgebreid voor liefst 3.000 auto's. Ben Weyts ziet echter geen reden om dat project uit te voeren, omdat er volgens hem enkel meer files zouden ontstaan in en rond Leuven door de aanleg van zo'n grote parking aan de rand van de stad. "Meer verkeer op de E314 en ook aan de stad Leuven. Twee keer meer file dus", aldus de minister van Mobiliteit.


Volgens schepen Carl Devlies zal dat allemaal nog wel meevallen. "Die nieuwe parking zou bereikbaar zijn via het op- en afrittencomplex van de E314", klinkt het. "En enkel en alleen via die weg. Ik maak me sterk dat er bijgevolg geen gevaar is voor meer verkeer in de Leuvense binnenstad."

Parking De Bond onder het station van Leuven.
Vertommen Parking De Bond onder het station van Leuven.

Van groot belang

De stad ziet de zaak dus wel even anders. Volgens schepen van Ruimtelijke Ordening Carl Devlies (CD&V) is de parking in Leuven Noord ook van groot belang voor de klanten van vervoersmaatschappij NMBS. "In de eerste plaats is die parking goed voor de vele treinreizigers die gebruik maken van het Leuvense station om op hun uiteindelijke bestemming te geraken", legt Devlies uit.


"Momenteel is er al een parking van de NMBS in Kessel-Lo, aan de achterkant van het station. Die staat doorgaans voor drie kwart vol. Het is onze verwachting dat die parking helemaal vol zal lopen in de nabije toekomst. Op de Martelarenlaan in Kessel-Lo, die momenteel wordt heraangelegd, verdwijnen er immers nog parkeerplaatsen."

Shoppingstad

Het Leuvense stadsbestuur ziet overigens nog een goede reden om de nieuwe parking in Leuven Noord aan te leggen. "Leuven is een echte shoppingstad en lokt mensen uit de hele regio die komen winkelen", zegt schepen Devlies.


"We doen al het mogelijke om die mensen vlot en voordelig naar randparkings te leiden, waar ze vervolgens hun weg naar het centrum te voet of via het openbaar vervoer kunnen voortzetten. Ook die nieuwe parking in Leuven Noord zou deel kunnen uitmaken van dat voordelige netwerk."


Voormalig schepen van Ruimtelijke Ordening Karin Brouwers (CD&V) gaat nu een parlementaire vraag stellen in het Vlaams parlement aan minister Ben Weyts om te weten hoe het nu precies zit met de parking in Leuven Noord.