Geen gat graven, aub. Leen liever een bloempothouder uit

STAD BIEDT GRATIS DIENST AAN OP KERKHOF OM SCHADE TE VOORKOMEN

Op Allerheiligen kopen we chrysanten voor onze dierbare overledenen... en vergeten we vaak een houder voor de bloempot mee te brengen. Daarom kon je op de stadsbegraafplaats langs de Philipssite voor het eerst eentje uitlenen. "We willen vermijden dat mensen zelf hun bloemen ingraven en zo schade toebrengen aan het perk", legt schepen Myriam Fannes (sp.a) uit.

Het is voor menig Leuvenaar een aloud gebruik om op 1 november naar de stadsbegraafplaats langs de Philipssite te trekken, en er een boeketje chrysanten bij het graf van een dierbare overledene achter te laten. Hoewel 'achterlaten' de lading in deze niet volledig dekt. Wie met een tuil bloemen naar de begraafplaats afzakt, is immers vaak vergeten om ook een bloempothouder te kopen. Resultaat: een haastig gegraven putje aan een grafzerk om daar de bloemen in te planten.

Beschadigde zerken

"Daar zit net het probleem", aldus schepen van Begraafplaatsen Fannes. "Na Allerheiligen mogen onze arbeiders die putjes weer dichtgooien, iets waar ze al snel een week zoet mee zijn. Het is ook niet alleen een arbeidsintensieve klus. Gras én grafzerken worden beschadigd en daarom hebben we nu zevenhonderd bloempothouders aangeboden. Die houden de bloemen netjes op hun plaats, zonder dat er putten gegraven moeten worden."

Het idee en het ontwerp kwamen van Roel Van Roosbroeck, verantwoordelijke voor de Leuvense begraafplaatsen. "Die putjes waren in de voorbije jaren een groter probleem dan we konden inschatten", legt hij uit. "Nochtans hebben we bordjes geplaatst met de vraag om het niet te doen. Het probleem is deels dat we geen pesticiden meer mogen gebruiken voor het onderhoud. Daarom hebben we de open ruimtes met gras ingezaaid. Dat kost tijd en geld, terwijl die putjes ons werk tenietdoen. Bovendien liepen onze onderhoudsmachines regelmatig vast in die putten, waardoor we ook grafzerken beschadigden."

Snel de deur uit

Voor het ontwerp van de bloempothouders ging Roel uit van de functionaliteit. Het is een metalen constructie die de bloempot via drie metalen pinnen in de grond stabiel houdt. Wie er eentje wilde, moest er wel als de kippen bij zijn, want de zevenhonderd beschikbare stuks waren nog voor het weekend de deur uit. "Ik ben nog één van de gelukkigen", lacht Leuvenaar Mark (57), die een tuil bloemen bij het graf van zijn grootouders plaatste. "Het is toch een handig hulpmiddel. Het onderhoud wordt zo net iets gemakkelijker en de bloemen blijven er mooi in staan."

Het is de bedoeling om volgend jaar ook bloempothouders te verdelen op de begraafplaatsen in Heverlee, Kessel-Lo, Wilsele en Wijgmaal. "We weten dat de vraag groter was dan het aanbod, maar dit was een eerste test", zegt schepen Fannes nog. "Volgend jaar komen er dus zeker enkele honderden bij." Vanaf 1 december zal de technische dienst de bloempothouders weer ophalen.

Leuvenaar Mark was één van de zevenhonderd gelukkigen die een gratis bloempothouder kon uitlenen.
Kenny Hennens Leuvenaar Mark was één van de zevenhonderd gelukkigen die een gratis bloempothouder kon uitlenen.
Kenny Hennens