Fietskaart in nieuw, moderner jasje

PROVINCIE GEEFT OOK FIETSCAFÉS EN -LOGIES DUIDELIJK AAN

Toerisme Vlaams-Brabant testte de gloednieuwe fietskaart al uit.
Foto Bollen Toerisme Vlaams-Brabant testte de gloednieuwe fietskaart al uit.
Wie dit weekend op de fiets springt, kan de gloednieuwe fietskaart van de provincie ontdekken. Die geeft een overzicht van de nieuwe en bestaande trajecten: goed voor 150 kilometer aan nieuwe fietspaden, 105 nieuwe knooppunten, 117 fietscafés en 109 logies.

De fietsroutes in onze provincie hebben de laatste jaren een metamorfose ondergaan. Daarom stelt toerisme Vlaams-Brabant haar nieuwe fietskaart voor. In het Hageland en Leuven is het fietsnetwerk grondig vernieuwd. Dit deel van het netwerk, goed voor 900 van de 2.000 kilometer, was immers meer dan 10 jaar oud.

Nieuwe trajecten

Vorig jaar werden de trajecten in het Hageland en Leuven grondig onderzocht op veiligheid, fietscomfort en beleving. In overleg met de gemeenten en andere wegbeheerders werd rekening gehouden met huidige fietsmogelijkheden, opportuniteiten en toekomstscenario's. "Dankzij deze screening konden we 150 kilometer aan nieuwe trajecten ontwikkelen, 55 kilometer aan verbeterde trajecten en 105 nieuwe knooppunten. Bovendien wordt in dit deel van het netwerk de bewegwijzering volledig vervangen. Deze operatie, waarbij 8.000 nieuwe borden zullen geplaatst worden, is in januari gestart en loopt nog tot eind deze maand", zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme.


Fietsen van de ene provincie naar de andere is een tweede belangrijke meerwaarde van de nieuwe fietskaart. Het fietsnetwerk Vlaams-Brabant sluit immers vanaf 2018 op een twintigtal plaatsen volwaardig aan op de nieuwe fietsknooppunten in Waals-Brabant. Naast de wijzigingen aan het fietsnetwerk op het terrein, heeft de provincie ook de kaart zelf onder handen genomen. Op de nieuwe fietskaart heten 117 fietscafés en 109 fietslogies de fietsers welkom. Het heuvelachtige terrein van Vlaams-Brabant zorgt ervoor dat de fietsers er steeds meer op uit trekken met de elektrische fiets. In het merendeel van de fietsvriendelijke horecazaken kan je je batterijen kosteloos opladen. Bovendien staan de publieke laadpunten vermeld op de kaart.

Digitale versie

"We hebben ervoor gekozen om alles te bundelen op één kaart, de infogids achterwege te laten en expliciet te kiezen voor een aanvullende, digitale versie", zegt gedeputeerde Monique Swinnen. Via www.toerismevlaamsbrabant.be/fietserswelkom vind je de meest actuele info. Ook de routeplanner, het routemeldpunt en de vele gratis suggestieroutes op het netwerk zijn belangrijke digitale verlengstukken van de nieuwe fietskaart. De nieuwe fietskaart is te koop aan 7 euro in de boekhandels en toeristische infokantoren of online via www.toerismevlaamsbrabant.be/publicaties.