Erfgoeddag brengt Dancing Corso terug

17DE EDITIE MET 39 ACTIVITEITEN DRAAIT ROND CENTRALE THEMA 'ZORG'

Tijdens Erfgoeddag 2017 komt het dansverleden van Dancing Corso weer tot leven.
Foto Vertommen Tijdens Erfgoeddag 2017 komt het dansverleden van Dancing Corso weer tot leven.
De 17de editie van Erfgoeddag in Leuven focust op 'zorg' met liefst 39 activiteiten maar uiteraard zijn er ook nog initiatieven die buiten het centrale thema vallen. Zo wordt het verleden van de legendarische Dancing Corso in de Diestsestraat terug tot leven gebracht. "Momenteel zit Kringwinkel Spit in het pand maar vzw Dans'ant heeft prachtig materiaal en levende getuigenissen verzameld over Dancing Corso", zegt schepen Denise Vandevoort (sp.a).

De stad Leuven geeft steeds meer aandacht aan erfgoed. In die ambitie past uiteraard ook Erfgoeddag, een initiatief dat al toe is aan de 17de editie.


Naar goede gewoonte zet Leuven die dag het rijke en diverse erfgoed in de kijker. Van boeiende archieven tot leerrijke wandelingen. Op zondag 23 april kan je in Leuven erfgoed ontdekken tijdens liefst 39 activiteiten. In totaal kan je op achttien verschillende locaties deelnemen aan een activiteit tijdens Erfgoeddag in Leuven. De meest bijzondere en tot de verbeelding sprekende locatie is ongetwijfeld het pand in de Diestsestraat waarin tot in de jaren '90 Dancing Corso was gevestigd.

Een archiefbeeld van Dancing Corso.
Vertommen Een archiefbeeld van Dancing Corso.

Dringen

"Diestsestraat 253 is inderdaad een adres met een bijzondere geschiedenis", legt schepen Vandevoort uit. "Dancing Corso was bijna een eeuw lang een vaste waarde in Leuven. Van bals tot duivenconcours...het was dringen om de Corso te kunnen bemachtigen als locatie voor je evenement of activiteit. Tijdens Erfgoeddag komt het dansverleden van de legendarische Dancing Corso even terug tot leven. Dans'ant vzw verzamelde foto's, relikwieën en getuigenissen van Leuvenaars. Ze krijgen een plek in de Kringwinkel die momenteel onderdak heeft gevonden in het pand van Dancing Corso. En er zal ook effectief gedanst worden op Erfgoeddag. DJ. Dr. Swingenstein draait plaatjes om 15 uur en probeert samen met de Leuvense Lindyhoppers zo veel mogelijk bezoekers mee op de dansvloer te krijgen."


Ook film krijgt een plaats op het programma van de 17de editie van Erfgoeddag.


"Wie de nieuwe filmzalen van Cinema ZED in de Vasaliusstraat nog niet bezocht, kan dit doen op Erfgoeddag. Je kan er om 11, 12 en 14.30 uur terecht voor een exclusieve vertoning van een van de drie Leuvense documentaires: 'De Brand van Leuven', 'Leuven Autovol & Autovrij' en 'De Leuvense Scene'. Eenmalig op het grote witte doek en gratis.

Museum Parkabdij

Ook voor Museum Parkabdij wordt deze Erfgoeddag een speciale editie. Het is namelijk de laatste dag dat het museum in zijn huidige vorm geopend zal zijn en voor het publiek is het dus de allerlaatste kans om Museum Parkabdij gratis te bezoeken. Na Erfgoeddag sluit het museum voor enkele maanden zijn deuren voor een vernieuwing en forse uitbreiding. Het vernieuwde museum zal in het najaar naast het huidige spreekhuis ook heel wat pas gerestaureerde abdijzalen innemen."

Zorgstad

Toch neemt ook het centrale thema 'zorg' een belangrijke plaats in op de affiche van Erfgoeddag. "Met het thema 'zorg' brengen vrijwilligers van Histaruz de oude stadscampus Sint-Rafaël tot leven. Op deze plek ontstond UZ Leuven. Het publiek krijgt de kans om verborgen plekken te ontdekken, met verhalen voor jong en oud. Erfgoeddag bewijst trouwens ook dat Leuven vroeger al een zorgstad was. De gidsen van Leuven+ nemen je om 11.30 en 15 uur mee op wandel langs de achterkant van de stad, langs plekken die te maken hebben met armenzorg en liefdadigheid door de eeuwen heen. Vanaf 12 uur kan je op de binnenplaats van het Van Dalecollege ook proeven van een kom 'armensoep', naar een oud recept dat het stadsarchief heeft teruggevonden."


Meer info: www.erfgoedcelleuven.be/nl/erfgoeddag